İnsanlopedi

John Kotter’ın Buz dağımız Eriyor ile Liderlik ve Değişim Yönetimindeki Etkisi

Buzdağımız Eriyor

Buzdağımız Eriyor , ”Our iceberg is melting ” ,adlı kitap, ünlü iş lideri ve Harvard Business School profesörü John Kotter tarafından yazılmıştır.

Buzdağımız Eriyor
Buzdağımız Eriyor

John Kotter, Harvard Üniversitesi’nde liderlik ve değişim yönetiminde önemli bir etkiye sahip akademisyen ve yazardır. Yaklaşık 40 yıldır, liderlik ve değişim yönetiminin konusunda çalışmalar yürütmüştür. Kotter, çok sayıda kitap ve makale yayınlamış ve değişimin önemini vurgulamıştır.

Prof. John Kotter, “Buzdağımız Eriyor” adlı kitabında, şirkette başarısızlık işaretlerinin görülmesine rağmen değişime direnen “NoNo”lara Hayırcılar ‘a dikkat çekmiştir.

Kitabın içeriğine gelince Fred Meraklı ve gözlemci bir penguendir. Ve zamanının çoğunu Buzdağını ve Okyanusu gözlemleyerek geçirmiştir. Bir gün buzdağının altında kırıklar ve çatlaklar oluşmaya başladığını fark etmiştir. Ancak arkadaşlarının ve kolonide ki diğer penguenlerin bu durumu fark etmediğini anlamıştır. Bunun üzerine koloni lideri ve diğer penguen arkadaşlarına bu durumu anlatmıştır. Böylece değişimin hikayesi başlamıştır. Bundan sonrası VAR olan ama GÖRÜNÜR OLMAYAN probleme bakış açılarını değerlendirmekle devam eder.

Kotter, liderlik ve değişim yönetiminde önemli bir etkiye sahip olmuştur. En çok bilinen çalışmalarından biri, “8 Adımlı Değişim Modeli” olmuştur. Bu model, liderlerin değişim süreçlerini nasıl etkili bir şekilde yönetebileceklerini açıklayan 8 adımı içermektedir.

Kotter’ın 8 Adımlı Değişim Modeli

Büyük ölçekli organizasyonel değişimleri yönetmek için kullanılan bir çerçevedir. Ve bu model, liderlerin aşağıdaki adımları izleyerek başarılı bir değişim süreci yürütmelerine yardımcı olmaktadır.

  1. Acil bir durum oluşturun. Ve mevcut durumda bir sorun veya fırsat ortaya koyarak insanları harekete geçirmeye teşvik edin.
  2. İstekli bir koalisyon oluşturun – değişimi destekleyen bir grup oluşturun ve onların liderliğinde hareket edin.
  3. Vizyon ve strateji belirleyin – hedeflenen değişimle ilgili net bir vizyon ve strateji belirleyin.
  4. Haberleşmeyi sağlayın – değişim süreciyle ilgili olarak tüm paydaşları bilgilendirin ve onlarla açık bir diyalog sürdürün.
  5. Eylem için geniş tabanlı bir eylem planı hazırlayın. Somut hedefler ve belirli adımlar içeren bir eylem planı hazırlayın.
  6. Kısa vadeli zaferler elde edin. Ve erken başarılar elde etmek için küçük ama anlamlı hedefler belirleyin. Ve sonucunda bunları gerçekleştirin.
  7. Değişimi sürdürmek için bütünleştirin – değişiklikleri kurumsal kültürle bütünleştirerek sürekli bir dönüşümü teşvik edin.
  8. Değişikliği sağlamlaştırın .Ve Yeni uygulamaları, süreçleri ve davranışları sürdürmek için donanım sağlayın.Bunların yanı sıra politika ve yapısal değişiklikler yaparak değişimin kalıcı olmasını sağlayın.
Exit mobile version