Manga nedir? – Japon çizgi romanlarıyla ilgili her şey

Manga, sohbet ederken kullandığınız günlük bir kelime değildir. Peki manga nedir? Kısacası Manga, sanatsal bir görsel üslupla hikaye anlatan bir Japon sanat formudur. Yani fantastik klasikleri seviyorsanız ve manga hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız ya da manga sanatçısı olmak istiyorsanız bu makale tam size göre!

Manga nedir? 

Manga, Japonya’da ortaya çıkan çok çeşitli çizgi roman ve çizgi romanlar için kullanılan ortak bir terimdir. Manga terimi iki Japonca kelimeden türetilmiştir; tuhaf veya eğlenceli anlamına gelen man ve resim, fikir veya karikatür anlamına gelen ga. Renkli basılan Amerikan veya Batı çizgi romanlarının aksine, Japon mangaları her zaman siyah beyazdır. Ek olarak, Batı kültürleri genellikle soldan sağa doğru okunurken, Japon mangaları sağdan sola okunur.

manga ve anime

Manga, Japon toplumu ve kültürüyle yakından bağlantılıdır ve macera, aksiyon, iş ve komediden tarihi türlere, drama, dedektif, korku, romantizm, gizem, bilim, fantezi, kurgu, spor ve daha birçok türe kadar çeşitli türleri içerir.

Japonya’da mangalar Shonen Beat veya Jump gibi popüler dergilerde düzenlenir veya yayınlanır . Haftalık veya aylık olarak bölüm bölüm görünürler ve daha uzun bir süre boyunca yayınlanabilirler. Dizinin popüler olduğu kanıtlanırsa, her biri genel hikayenin birkaç bölümünü içeren “tankobon” adı verilen ciltler halinde yayınlanacak. 

Manga eğitici veya eğlendirici olabilir, ancak Batı dünyasında manga öncelikle eğlence amaçlı yayınlanmaktadır. Batı dünyasında pek çok insan mangaların sadece çocuklara yönelik olduğunu düşünüyor ancak her yaştan insana yönelik.

Manganın kısa tarihi 

Japonya’da manganın ilk biçimi neydi? Manganın 12. ve 13. yüzyıllara kadar uzanan çok zengin ve uzun bir tarihi var. yüzyıl. Ayrıca Japon Budist rahipler tarafından oluşturulan ve tam olarak insanlar gibi davranan belirli hayvanları tasvir eden bölümlerin sıralı bir formatta yazıldığı parşömenler şeklinde kanıtlar da var. Manga konseptinin tarihi, Toba Ehon olarak bilinen çizim kitaplarının yayınlandığı Edo döneminde (1603-1867) şekillendi . 18. yüzyılın sonlarında manganın popülaritesi, Santo Kyoden’in resimli kitabı Shiji no Yukikai gibi eserlerin yayınlanmasıyla arttı .  

Manga Tarihi

Rakuten Kitazawa’nın yazdığı Tagosaku’dan Mokube no Tokyo Kenbutsu’ya (1902); Rakuten Kitazawa(1876-1955) ,

Kamu malı, Wikimedia Commons aracılığıyla

19. yüzyılın başlarında iki manga kitabı yayınlandı: Hokusai ve Aikawa Minwa’nın Manga Hyakujo’su . Bu kitaplar ünlü sanatçı Hokusai’nin (1760-1849) eskiz defterlerinden geniş bir çizim seçkisi içeriyordu. Daha sonra 1876’da Rakuten Kitazawa çalışmalarını yayınladı ve “manga” terimini de türeten ilk profesyonel karikatürist olarak kabul ediliyor.

19. yüzyıl boyunca ve 20. yüzyıla doğru matbaa endüstrisi teknikleri giderek daha etkili hale geldi. Japon sanatçılar bundan yararlanarak hükümeti ve siyaseti eleştiren çizgi romanlar yayınlamaya devam ettiler. Bu, hükümetin sanatçıları sansürlemesine ve yayıncılarının çoğunu kapatmasına yol açtı. 

İkinci Dünya Savaşı sırasında Japon yetkililer mangayı propagandayı ve Japon emperyalizmini yaymak için kullandılar.

Amerika’nın Japonya’yı işgalinden sonra Amerikan çizgi roman tarzının manga sanatı tarzı üzerinde gözle görülür bir etkisi oldu. Örneğin Japon manga sanatçısı Tezuka Osamu (1928 – 1989), Batı temalarını geleneksel manga unsurlarıyla birleştiren Astro Boy (1952 – 1968) gibi eserler yarattı. 

Daha sonra aynı dönemde aynı şey Akira Toriyama’nın (1955 doğumlu) Japon anime televizyon dizisi haline gelen Dragon Ball Z (1968) serisinde de yaşandı. Ayrıca Hayao Miyazaki’nin (1941 doğumlu) Komşum Totoro (1988) adlı Japon fantastik filmi de var. Bütün bu çalışmalar Batı dünyasında Japon kültürüne dair farkındalığın artmasına neden olmuştur.

Günümüzde manga, birden fazla türü kapsayan ve hemen hemen her ülkede geniş izleyici kitlelerinin ilgisini çeken birçok basılı anime dizisi yayınıyla dünya çapında bir sansasyon haline geldi. Sadece çizgi romanlarda ve filmlerde bulunmakla kalmıyorlar, aynı zamanda birçok hayranın ilgisini çeken video oyunlarına da dönüşüyorlar.

Manga’nın Özellikleri 

Japon mangası çizgi roman, çizgi film ve grafik romanları içeren bir sanat formudur ve Batı mangasından çok farklıdır. Aradaki fark, sağdan sola okunma biçiminde ve dünyanın geri kalanının üretiminde renk kullanırken her zaman siyah beyaz olan renginde yatmaktadır.

Japon Komik Stil

Manganın benzersiz sanat stilleri 

Film tasvirlerinde, aksiyonu vurgulamak için çizgiler hızlandırılır ve grafik ses efektleri eklenir. 

Manga karakterleri genellikle abartılı duygularla tasvir edilir; Örneğin gözlerinden yaş aktığında ya da güldüklerinde gözleri yarıklaşır ve ağızları yüzlerine uyacak şekilde anormal şekilde büyür. Bir karakter öfkelendiğinde pembe yanaklarla ve vücudunun etrafında buharla tasvir edilir. İşte manga karakterlerinin bazı özellikleri.

  • Büyük gözler, karakterlerin duygularını güçlü bir şekilde aktarıyor.
  • Karakterlerin çoğunlukla çok beyaz tenleri var .
  • Figürler genellikle vücutla orantısızdır ve kafalar aşırı büyüktür.
  • Sağdan sola okunan sayfaları vardır .
Japon kitapcı

Bir Japon kitapçıda manga okuyan müşteriler (2004); Bobby , CC BY 2.0 , Wikimedia Commons aracılığıyla

  • Pek çok karakterin Japon tarzı okul üniforması var .
  • Görüntüler ve sahneler arasında çok çeşitli değişiklikler veya gelişmeler .
  • Çizgi film tarzı karakterlerin gerçekçi ortamlara yerleştirilmesi var .
  • Karakterler genellikle karmaşık ve duygusal açıdan gerçekçidir .

Manga hikaye anlatma teknikleri

Mangadaki hikayelerin anlatımı batı tarzı çizgi romanlara göre çok daha yavaş görünüyor. Bu, sanatçının ruh hallerini veya olayları yaratmak, belirli duygu veya eylemleri vurgulamak veya belirli bir eylemi vurgulamak için ayrıntılar üzerinde daha uzun süre düşünmesine neden olur. Manga hikayesi yazarken manga hikayelerinin görsel olduğunu unutmamak önemlidir. Panellerin düzenine, arka plan detaylarına ve karakterlerin tasarımına çok dikkat etmelisiniz. 

Çok ilgi çekici bir hikaye anlatmak için karakterlerinizin birlikte nasıl çalıştığını anlamayı öğrenmelisiniz.

Bir arsa oluşturmak

İyi düşünülmüş ve geliştirilmiş bir olay örgüsü, manga anlatınızın temelidir. Olay örgüsü okuyucunun dikkatini çekebilecek şekilde geliştirilmelidir ki okuyucu başından sonuna kadar hikayenize dahil olsun. Olay örgüsünde okuyucuların okumaya devam etme isteği uyandıracak bazı değişiklikler bulunmalıdır. 

Eylem teknikleri

Olay örgüsüne derinlik katabilecek ve gerilim yaratabilecek bazı ipuçları kullanmaya çalışın. Hikayeyi sırasız bir şekilde anlatın; örneğin sondan başlayıp geriye doğru giderek okuyucularınızın tahmin yürütmesini sağlayın.

japon karikatur

Eylemin durdurulması

Ortam hikaye anlatımının önemli bir unsurudur. Hikayenin geçmesi gereken ortamla ilgilidir; B. ormanda veya şehirde. Bir ruh hali veya atmosfer yaratmak için ortamı belli bir zenginlikle tanımlamanız gerekir. Ortamı tasarlarken ortamın kokularını, seslerini veya görüntülerini doğru bir şekilde tanımlamanız ve karakterlerin bunu öfke veya korku yoluyla yansıtmasını sağlamanız çok önemlidir. 

Karakterler oluştur

Her karakter arasında gelişen, dinamik ve inandırıcı ilişkiler yaratmanız gerekiyor. Gerilim yaratmak ve hikayenizi ilerletmek için karakterler arasındaki çatışmayı birleştirin. Çatışma, anlayış ve empati dönemleriyle dengelenmelidir;

Karakterleri oluştururken her karakterin diğerlerinden ayırt edilebilmesi için görünüm, kıyafet ve aksesuar türü gibi bireyselliklerini tanımlamanız çok önemlidir.

Karmaşıklık ve derinlik ekleyin

Gerilim yaratarak hikayenize karmaşıklık ve derinlik katarsınız. Bu, manga hikayenizi unutulmaz kılacak başka bir yöntemdir. Hikayenize derinlik katmak için daha soyut ve daha derin bir şeyi temsil eden görselleri, eylemleri veya nesneleri kullanabilirsiniz. Örneğin, karakterinizin zorlukların üstesinden gelme yolculuğunu veya kişisel gelişimini dahil edin.

manga cesare

Fuyumi Soryo’nun Manga Cesare’sinin (2005) ilk üç cildi; Marianne Boudoy , ​​CC BY-SA 4.0 ,

Wikimedia Commons aracılığıyla
 

Kültürel referanslar, hikayenizi belirli bir yere veya zamana yerleştirmenize olanak tanır ve bu da manga hikayenizi zenginleştirebilir. Popüler kültürlere, tarihi olaylara veya herhangi bir kültürel gelenek biçimine atıfta bulunabilirsiniz. Temalar manga hikayenize anlam ve amaç kazandırmak için vardır. Bunlar bariz veya incelikli olabilir ve hikayenize anlam katmak için dahil edilmelidir. Göz önünde bulundurabileceğiniz bazı temalar arasında arkadaşlık, aşk ve büyüme yer alır. 

Diyalog

Diyalog sanatı, manga anlatınızın önemli bir unsurudur ve karakterlerinizin birbirleriyle, karakterlerini ortaya çıkaracak ve olay örgüsünü ilerletecek şekilde iletişim kurmalarına olanak sağlamalıdır. 

Diyalog, tıpkı her gün birbirimizle konuştuğumuz gibi, doğal ve gerçekçi olmalıdır.

Temalar, türler veya manga türleri 

Manga bir tür mü? Fantazi, macera, aksiyon, romantizm, korku, dedektif, drama ve çok daha fazlası gibi çok sayıda manga türü veya türü vardır. Çoğu manga hayranı bunları tür olarak görüyor. Ancak manga endüstrisi söz konusu olduğunda yukarıdaki türlerin tümü alt tür olarak kabul edilir çünkü manga türleri demografik özelliklere odaklanır.

Manga Nedir ?

Bu, bu türlerin kural koyucu olmaktan ziyade tanımlayıcı olduğu, belirli bir hedef kitleyi hedefledikleri, ancak bunlarla sınırlı olmadıkları ve herkes tarafından okunabilecekleri anlamına gelir. Manganın bir kategorisi olan Shojo , genç kızlara ve kadınlara yönelik hikayelerdir ancak bu, erkeklerin de bunları okuyamayacağı anlamına gelmez. Ancak eğer bir çocuk suç hikayeleri arıyorsa onları shonen mangalarda arayacaktır . İster okul romanları, ister gizem ya da fantastik manga olsun, manganın herkese sunabileceği bir şeyler olduğunu unutmamak önemlidir. Bu bizi ana türlerden yalnızca dördünü tanıyabildiğimiz noktaya getiriyor:

  • Şojo
  • Shonen
  • Onun
  • Josei

Shojo mangası 

Shojo mangaları 10 ila 18 yaş arasındaki genç ve genç kızlara yöneliktir. Genç kadın karakterleri ön plana çıkarıyorlar ve aksiyon ve korku yerine drama, duygular, ilişkiler ve ergenlik temalarına odaklanma eğilimindeler. 

Bu kitapların kapaklarında genellikle çiçekler, oldukça pembe renkler ve dram ve duyguları yansıtan diğer büyüleyici görseller bulunur.  

Bu shojo manganın sadece komik ve sevimli hikayeleri olduğu anlamına gelmiyor . Hikayeler diğer manga türlerinde olduğu kadar çeşitli olabilir. Ai Yazawa’nın bir shojo dergisi yayınladığı için shojo dizisi olarak sınıflandırılan Nana (2000-2009) adlı öyküsünde bu çok açık.

“ Nana ” nın hikayesi , biri şöhret, diğeri romantizm peşinde koşan iki genç kadının, arkadaşlıklarını sürdürme mücadelelerini konu alıyor. Buna karşılık manga grubu Clamp , büyülü güçlere sahip olan ve kasabasını canavarlardan kurtarmaya çalışan 10 yaşındaki bir kızın hikayesini anlatan Cardcaptor Sakura (1996-2000) dizisini yayınladı . Her iki hikaye de oldukça farklıdır ancak her ikisi de shojo serisi olarak sınıflandırılır ;

Manga

Ayrıca Naoko Takeuchi’nin Sailor Moon’u (1991-1997) var ki bu da şüphesiz tüm shojo serilerinin en ünlüsüdür . Yıkılan Ay Krallığı’ndan efsanevi Sailor Moon’a dönüşen ve Denizci İzcileri ile dünyayı kötü güçlerden korumak zorunda kalan 14 yaşındaki genç bir kızın hikayesidir.

Shonen mangası 

Shonen Manga, 10 ila 18 yaş arasındaki gençlere ve 18 yaş arası çocuklara yöneliktir. Genç erkek karakterlere yer verirler ve genellikle macera, arkadaşlık, aksiyon ve mücadeleye odaklanırlar. Shonen mangaları, erkeklere özgü, bol aksiyonlu komediyle karakterize edilir ve birçoğu tarihteki en uzun soluklu serilerdir. 

Bu shonen serisinin kapakları genç erkek karakterleri belirli aksiyon pozlarında tasvir ediyor. 

Haftalık Shonen Jump Manga Dergisi son 30 yılda düzenli olarak çok popüler bazı Shonen Manga serilerini yayınladı. Bunlardan biri Akira Toriyama’nın yarattığı Dragon Ball serisidir (1984). Bu seri, orijinal olarak 16. yüzyıla ait antik Çin romanı Batıya Yolculuk’tan ilham aldı ve Hong Kong dövüş sanatları filmlerinin belirli unsurlarıyla birleştirildi.  

Dizi, çocukluğundan beri dövüş sanatları eğitimi alan ve bu yılların çoğunu herhangi bir medeniyetten uzakta geçiren genç erkek kahraman Son Goku’yu konu alıyor. Daha sonra Bulma adında genç bir kızla tanışır ve Bulma onu yedi top olan Dragon Balls’u aramaya teşvik eder. Bu topları bulursa dilekleri yerine getirebilecek bir ejderha çağrılacak. Yolda uzaylı kökenlerini keşfeder, bazı arkadaşlar edinir ve bazıları Dragon Balls’u da arayan çeşitli kötü adamlara karşı savaşır.

Manga Dergisi

Dragon Ball Z’ye  (1989)  dayanan oyun  ; bandai , CC BY-SA 4.0 

Wikimedia Commons aracılığıyla

Masashi Kishimoto’nun bir diğer popüler shonen manga serisi ise Naruto’dur (1995). Yoldaşları tarafından tanınmak isteyen ve bir gün Hokage veya köyün lideri olmanın hayalini kuran genç bir ninjanın hikayesini anlatıyor. Hikaye iki bölüm halinde anlatılıyor; önce çocukluk yılları, sonra gençlik yılları.

Onun mangası  

Mangası 18 yaş ve üzeri yetişkin erkeklere yöneliktir ve shonen manga gibidir. Bu, şiddet ve eylem içerdiği anlamına gelir. Ancak çok daha koyu ve daha ciddi bir tona sahip olup küfürlü dil, sansürlenmemiş şiddet, cinsel ve yetişkinlere yönelik içerik barındırmakta

Diğer kategorilerde yer bulamayan her manga serisi otomatik olarak Seinen manga serisi kapsamına girmektedir. 

Shonen manga serisinde oldukça naif ve masum bir dünya görüşüne sahip karakterler bulunurken, Seinen serisinde kahramanın her zaman savaşı kazanamadığı ve günü kurtarmadığı gerçek hayattaki durumlarla karşı karşıya kalan erkek karakterler bulunmaktadır. 

Tanınmış ve tanınan Seinen serilerinden biri, Katsuhiro Otomo tarafından yaratılan Akira’dır (1982 – 1990). Hikaye, Shotaro Kaneda adlı bir motorcu çetesinin genç lideri, devrimci savaşçı Kei, bir ESP (Ekstra Duyusal Algı) üçlüsü ve askeri lider Albay Shikishima’nın etrafında dönüyor. Bu grup, Kaneda’nın akli dengesi bozuk arkadaşı Tetsuo Shima’nın dengesiz durumunu kullanarak şehri yok etmesini ve “Akira” adlı psişik güçlere sahip gizemli bir varlığı uyandırmasını engellemeye çalışır. Bu seride Otomo, yolsuzluğu, siyasi kargaşayı, gücü ve sosyal izolasyonu keşfetmek için siberpunk türünü kullanıyor;

Bir diğer tanınmış Seinen serisi ise Kentaro Miura’nın Berserk (1988) adlı eseridir. Hikaye orta çağ Avrupa’sında geçiyor ve Guts adında bir paralı asker, Band of the Hawk adlı bir paralı asker grubunun lideri Griffith ve yalnız bir kılıç ustasının etrafında dönüyor.   

Josei Manga 

Josei mangaları 18 yaş ve üzeri yetişkin kadınlara yöneliktir ve daha olgun bir anlatım tarzına sahiptir, kişisel ve romantik ilişkileri shojo manga serisine göre daha derinlemesine ele alır ve çoğu zaman kurgusal değildir. Sınırda pornografik materyal içeren Amerikan yetişkin aşk romanlarına çok benziyorlar.

Shojo manga dizilerinde her zaman kadın karakterler bulunurken Josei mangalarında hem erkek hem de kadın karakterler bulunur.

Kadın karakterlerin her zaman eşcinsel veya heteroseksüel ilişkileri varken, erkek karakterlerin eşcinsel veya homoerotik ilişkileri vardır. Yun Kouga’nın en ünlü josei manga serilerinden biri olan Loveless (Temmuz 2002), on iki yaşındaki bir öğrenci olan Ritsuka Aoyagi’nin hikayesini anlatıyor. Rituka’nın birkaç yıl önce öldürülen erkek kardeşi Seimei’ye yakın olduğunu iddia eden Soubi Agatsuma adında yaşlı bir adamla tanışır.

Kardeşinin eski bilgisayar dosyalarını incelediğinde onun ölümünden Septimal Moon adlı bir örgütün sorumlu olduğunu keşfeder. Ritsuka ve Soubi daha sonra bir araya gelerek kardeşlerinin ölümünün ardındaki gerçeği ortaya çıkarmak için Septimal Moon’a meydan okur ve gizemi çözmeye çalışırken bir dostluk geliştirirler.

Bir diğer tanınmış josei mangası ise Akiko Higashimura’nın Princess Jellyfish’idir (2008 – 2017). Hikaye, denizanasına olan sevgisi merhum annesinden gelen ve onu akvaryuma götürüp denizanasının dokunaçlarını bir prensesin elbisesine bağladığı kadın karakter Tsukimi Kurashita’yı konu alıyor.

Manga ve Anime 

Manga ve anime sadece Japonya’da değil Batı dünyasında da oldukça popüler hale geldi. Bunun nedeni, Japon hikaye anlatımının dinamik karakterlerle, renkli ve canlı ortamlarla zengin hikayeleri ifade etmesidir. Hikayeler hem yetişkinlerin hem de çocukların hoşuna gidebilir. Peki bu iki eserin farkı nedir?

Manga ve Anime 

Bir diğer tanınmış josei mangası ise Akiko Higashimura’nın Princess Jellyfish’idir (2008 – 2017). Hikaye, denizanasına olan sevgisi merhum annesinden gelen ve onu akvaryuma götürüp denizanasının dokunaçlarını bir prensesin elbisesine bağladığı kadın karakter Tsukimi Kurashita’yı konu alıyor.

Manga ve Anime 

Manga ve anime sadece Japonya’da değil Batı dünyasında da oldukça popüler hale geldi. Bunun nedeni, Japon hikaye anlatımının dinamik karakterlerle, renkli ve canlı ortamlarla zengin hikayeleri ifade etmesidir. Hikayeler hem yetişkinlerin hem de çocukların hoşuna gidebilir. Peki bu iki eserin farkı nedir?

Manga ve Animex

Anime nedir? 

Manganın ne olduğunu daha önce detaylı olarak ele almıştık, şimdi gelin sizin için animeyi tanımlayalım. Anime, Japonya’da ortaya çıkan, parlak renkler ve yüksek kontrast ile güncel ve ilgili fantezi ve bilim kurgu unsurlarıyla karakterize edilen özel bir animasyon tarzıdır.

“Anime” ismi Japonca animasyon anlamına gelen “animeshivon” teriminden gelmektedir.

Bazıları tüm Japon yapımlarını anime olarak adlandırırken, bazıları da nerede üretildiklerine bakılmaksızın görsel bir üslup kullanan tüm animasyonları anime olarak adlandırmaktadır. Sizin için çok basitleştirmek gerekirse: Animeler film veya televizyon yapımlarıdır, Manga ise çizgi romanlar veya Japon çizgi romanlarıdır. Birçok manga serisi animenin temelini oluşturmuştur, ancak çoğu manga hiçbir zaman bir anime prodüksiyonuna dönüştürülmemiştir ve tüm anime prodüksiyonları bir manga serisine dayanmamaktadır.

Bir manga serisi çok popüler hale geldiğinde Dragon Ball Z ve Sailor Moon’da olduğu gibi animeye dönüşebiliyor . Aynı şey anime için de geçerli, eğer çok popülerlerse mangaya dönüşebilirler. Ancak bu iki terim birbirinin yerine kullanılamaz. Manga önceleri gazetelerde kağıt üzerinde, daha sonra dergilerde, çok ciltli kitaplarda basıldı ve hatta artık dijital ortamda da yayınlanıyor. Ancak popüler olduğu kanıtlanırsa bir anime dizisi veya filmi haline gelecektir.

Manganın toplum üzerindeki etkisi 

Manga serileri çok çeşitli yaratıcı, eğlenceli, felsefi, ilham verici ve sanatsal içeriği kapsar ve pek çok teması sporu, okulu, evi, ofisi ve hatta parlamentoyu etkiler. Manga, gençleri ve yaşlıları etkileyen çok güçlü bir araçtır ve birçok duygu, kötülük ve erdem biçimini temsil ettiğinden kültürel eğlencenin önemli bir aracıdır.

Manga Serileri

Japonya’da manganın kültürel önemi

Japonya’daki mangalar, bugün bulduğumuz hale gelene kadar Japon toplumunda farklı tarihsel dönemlerdeki olayları yansıtmıştır. Diğer görsel sanat, eğlence ve edebiyat türleri gibi manga da Japonya’nın dil, tarih, kültür, din, eğitim, politika ve ekonomiyi içeren sosyal ortamına yerleştirilmiştir. 

Manga, inançları, mitleri, gelenekleri ve ritüelleriyle Japon toplumunu yansıtır.

Manganın küresel etkisi 

1980’li ve 1990’lı yıllarda manga, küresel pazarda önemli bir yükseliş yaşadı ve Amerika Birleşik Devletleri’nde güçlü bir yer edindi. Akira’nın 1988’de ve Ghost in the Shell’in 1995’te yayımlanmasıyla manga, her zamankinden çok daha geniş bir uluslararası izleyici kitlesinin ilgisini çekmeye başladı. 2000’li yılların başında manga endüstrisi, küresel ölçekte distribütörleri ve yayıncıları kapsayacak şekilde genişledi. 

Manganın diğer medya biçimleri üzerindeki etkisi  

Popüler Japon mangasının birçok farklı medya türü üzerinde geniş kapsamlı bir etkisi olmuştur. 

popüler japon mangası

Birçok manga serisi kitap ve çizgi roman olarak yayınlanmakta, televizyon şovları, filmler ve video oyunları olarak uyarlanmakta ve koleksiyon figürleri olarak satılmaktadır.

 Manganın kökleri Japon kültürü ve ekonomisinin her yönüne kadar uzanabilir.

japon mangası

Japon mangası çok sayıda stil ve tür içerir ve eğlencenin bir kısmı da daha önce hiç karşılaşmadığınız yeni türleri ve anlatıları keşfetmektir. 

manga

İster deneyimli bir manga hayranı olun ister bu Japon çizgi romanlarını yeni keşfetmeye başlayın, size çok eğlenceli bir okuma deneyimi sağlayacaklar!

Sıkça Sorulan Sorular 

En popüler manga türü nedir? 

En popüler manga türü muhtemelen maceradır. Kötü adamlarla savaşan ve engelleri aşmaya çalışan bir karakterin yolculuğunu konu alıyor. Ünlü bir örnek Dragon Ball serisidir .

Manga bir tür mü? 

Mangalar öncelikle izleyici kitlesine göre, daha sonra da bir manga kitabı için gerekli tüm kategorileri karşılayan türe göre kategorize edilir.

Japonya’da manganın ilk biçimi neydi? 

Manganın orijinali emakimono veya parşömenlerden kaynaklandı ve 12. ve 13. yüzyıllarda ortaya çıktı.Seri, neşeli hayvanları tasvir eden Choiu-giga başlığını taşıyordu.

Related Posts