İnsanlopedi

Tek Renkli Renkler – Tek Renkli Renk Paletini Keşfedin

Renklerle çalışmak, beğendiğiniz bir rengi seçmekten çok daha fazlasıdır. İster bir tablo, ister bir web sitesi veya bir iç tasarım olsun, uyumlu bir görüntü oluşturmak için en iyi renk kombinasyonunu seçmeniz gerekir. Tek renkli renklerin yönetiminin diğer seçeneklere göre daha kolay olduğu söyleniyor. Bunun doğru olup olmadığını öğrenmek için monokrom renkler ve bunları farklı tasarım ve uygulamalara nasıl dahil edebileceğiniz hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.

Tek renkli renkler nelerdir?

Monoton renkler, renk tekerleği ve renk teorisi tarafından belirlenen bir grup renk kombinasyonuna aittir. Hepimiz farklı renklerin görsel bir açıklaması olan geleneksel renk tekerleğini biliyoruz. Renk tekerleğinde birincil , ikincil ve ara renkler bulunur. Renk uyumu yani renklerin birbiriyle ne kadar uyum sağladığı, bu renklerin birbiriyle olan ilişkisinden anlaşılabilir.

Renklerde ayrıca renk tekerleğinde de görülebilen bir sıcaklık veya renk kayması bulunur. Bir tarafta mavi ve yeşil gibi soğuk renkler, diğer tarafta ise daha sıcak renkler yer alıyor .

soğuk renkler ve daha sıcak renkler

Bundan oluşturabileceğiniz renk kombinasyonları arasında monokrom renklerinizin yanı sıra tamamlayıcı renkler, benzer renkler ve üçlü renkler de yer alır . Yunancadan gelen monokromatik kelimesini parçalara ayırırsanız, içinde “monos” ve “khroma” yer alır. Bu iki kelime “tek renk” anlamına gelir ve renk kombinasyonları için de bu kullanılır. Bir renk seçiyorsunuz ve o rengin birçok varyasyonunu yaratıyorsunuz. Buna aynı rengin farklı tonları, renk tonları ve tonları dahildir.

Belirli bir renk için başka bir terim olan “renk tonu” kelimesiyle de karşılaşabilirsiniz. Böylece kırmızı gibi tek bir renk seçebilir ve bunun pembe gibi daha açık versiyonlarını veya tonlarını seçebilirsiniz. Ayrıca bordo gibi daha koyu versiyonları veya tonları da seçebilirsiniz. Çevrimiçi olarak grafiklerle çalıştığınızda çoğu program, bir renk tonunun parlaklığını ve doygunluğunu değiştirmenize izin verir. Renk doygunluğu bir rengin yoğunluğuyla ilgilidir. Doygunluğu artırdıkça renk daha saf veya daha canlı hale gelir.

Değer veya yoğunluk olarak da adlandırılan açıklık aynı zamanda bir renk tonunun koyuluğunu ve açıklığını da ifade eder.

Değer veya yoğunluk

Düz renkleri keşfedin

Peki neden tek renkli bir renk paletini denemelisiniz? Birçok tasarımcı, monokrom renklerin kullanımının kolay olduğunu ve birçok fayda sunduğunu söyler. Ayrıca, bir tasarıma ilgi ve derinlik katabilecek oldukça çok yönlü bir renk paletidir. Diğer avantajlar şunları içerir:

sakinleştirici, çekici bir görünüm

Daha fazla kontrast oluşturmak için tek renkli renk şemasına bazı renk tonları da ekleyebilirsiniz. İlgi çekmek için farklı desen veya dokuları da dahil edebilirsiniz. Tek renkli bir renk paleti tek başına bir miktar kontrast oluşturabilir ancak kontrast, tamamlayıcı renk şemasındaki kadar güçlü olmayacaktır.

Yanlış kullanıldığında sıkıcı ve monoton hale bile gelebilir.

Tek renkli renklerin psikolojik etkisi

Siyah ve beyaz da dahil olmak üzere tüm renklerin belirli anlamları vardır ve farklı duygu ve düşüncelerle ilişkilendirilirler. Bu renk çağrışımları yaş, cinsiyet ve kişisel tercihler gibi birçok faktör tarafından belirlenir ve farklı kültürel geçmişlerle pek çok ilgisi vardır. Dolayısıyla her renk her insanda aynı duyguyu ve anlamı uyandırmaz. Ancak çoğu insanın bağdaştırdığı birkaç evrensel anlam vardır. Örneğin mavi serin ve sakinleştirici bir renk iken kırmızı daha enerjik ve uyarıcıdır.

Dolayısıyla bir marka yaratırken renk şemasını seçmeden önce renklerin anlamını ve hedef kitlenizi anlamalısınız.

 pastel renkler

Tek renkli bir renk şeması, seçtiğiniz renge bağlı olarak farklı mesajlar ve duygular iletebilir. Ancak genel olarak monokrom renkler, renkler daha ustaca kullanıldığı için sadelik hissi ve minimalist bir görünüm taşır. Temiz ve düzenli bir görünüm verebilirler ve aynı zamanda gelişmişlik duygusu da taşıyabilirler. Tek renkli renklerin birleşik görünümü, uyum, istikrar ve olgunluk duygusu taşır. Bu tutarlılık aynı zamanda sakinleştirici olabilir ve özellikle açık tonlar veya pastel renkler kullanırsanız huzurlu bir atmosfer yaratabilir .

Tek renkli renk paletleri nasıl oluşturulur?

Tek renkli bir renk paleti oluşturmanın ilk adımı, tasarım için bir temel veya ana renk seçmektir. Nasıl yaparsın? Aslında her şey bir tasarımla neyi başarmak istediğinize bağlıdır; ister bir iş sitesi olsun, ister evinizdeki belirli bir oda olsun. Daha önce de belirttiğimiz gibi tüm renkler zihni ve duyguları etkileyebilir. Örneğin kırmızı gibi daha sıcak renkler uyarıcı bir etkiye sahipken, mavi gibi daha soğuk renkler daha sakinleştirici bir etkiye sahiptir.

Ancak her rengin başka birçok anlamı vardır; bu nedenle tek renkli renk düzeninizi seçerken hangi duyguları uyandırmak istediğinizi düşünün.

Bazı durumlarda, ör. Örneğin iç mekanları tasarlarken, renkler farklı ortamlarda biraz farklı görünebileceğinden aydınlatmayı da dikkate almanız gerekir. Tek renkli bir renk paleti, orijinal rengin daha koyu tonlarından daha açık tonlarına kadar iki veya daha fazla varyasyondan oluşabilir. Seçtiğiniz renk, birincil, ikincil veya üçüncül ton da dahil olmak üzere herhangi bir renk olabilir. Ayrıca baz olarak nötr bir renk de seçebilirsiniz ; Örneğin beyaz, siyah, gri veya bej.

HSB renk sistemi

Çevrimiçi olarak renkle çalışırken, renk şeması oluşturmanıza yardımcı olabilecek araçlar ve sistemler vardır. Monokromatik renk örnekleri söz konusu olduğunda renk tonu, doygunluk ve parlaklık anlamına gelen HSB renk sistemi bulunmaktadır. Bunların hepsi, ana renkler olarak kırmızı, yeşil ve maviye sahip olan RGB renk modelinde de bulacağınız özelliklerdir. Eğer bir renginiz varsa tonunu ayarlayabilirsiniz yani rengini değiştirebilirsiniz. Doygunluk ayrıca daha cesur veya daha sessiz bir ton oluşturacak şekilde de ayarlanabilir.

Ancak monoton renklerle uğraşırken yapılacak yol parlaklığı ayarlamaktır.

Tonlar ve gölgeler oluşturun

Parlaklığı ayarlamak aynı zamanda bir rengin daha açık ve daha koyu versiyonlarını oluşturabileceğiniz anlamına da gelir. Örneğin bunu göstermek için güçlü bir mavi-yeşil renk kullanalım. Daha sonra bu tonu alıp parlaklığı örneğin 10 değerine ayarlayabilirsiniz. Bu sayı değişebilir ve bunu deneyebilirsiniz. Bu şekilde ana renginizin 10 versiyonunu oluşturun ve bunları yan yana koyun, böylece daha iyi karşılaştırabilirsiniz. Daha sonra bu varyasyonlardan monokrom renk paletinizi seçersiniz.

Düzenlemesi en kolay olan üç renktir ancak birden fazla varyasyon da seçebilirsiniz.

Aşağıda her biri yan yana yerleştirildiğinde uygun kontrast sağlayan belirli bir parlaklık değerine sahip üç renk seçtik. Boyama gibi diğer uygulamalar için yöntem farklıdır ve farklı renklerinizi karıştırmayı denemeniz gerekecektir. Gölgelendirme oluşturmak için sıklıkla siyah kullanılırken, renk tonları için beyaz boya kullanılır.

Artık tek renkli renk paletinize sahip olduğunuza göre renkler uygulandığında uyumlu ve hoş bir kombinasyon oluşturmalıdır. Herhangi bir renk şemasıyla çalışırken dengeli bir görünüm elde etmek için 60/30/10 kuralının uygulanması tavsiye edilir. Ana renginizi seçin ve diğer ikisini destekleyici ve vurgulayıcı tonlar olarak kullanın. Belirli öğelere dikkat çekmek ve izleyiciyi bunaltmayan bir tasarım oluşturmak için renk şemasını stratejik olarak kullanmalısınız.

Tek renkli renklere bağlı kalabilirsiniz ancak tek renkli renk şemasında diğer renkleri kullanamayacağınız diye bir kural yoktur.

Bir tasarımın odak noktası oluşturmak veya bölümlerini vurgulamak için sıklıkla güçlü kontrast oluşturan bir renk kullanabilirsiniz. Örneğin, daha açık grilere sahip siyah, tek renkli bir renk paletini düşünün. Ayrıca bir renk tonu eklemek için yeşilin bir tonunu da ekleyebilirsiniz. Ancak ek renkleri dikkatli ve tasarruflu kullanmanız ve bilinçli seçmeniz önemlidir.

Daha fazla denge için nötr renkler

Nötr renkler, diğer renklerle birleştiğinde dengeli bir görünüm oluşturabildiği ve tasarıma ilgi ve derinlik katabildiği için her zaman iyi bir seçimdir. Ana nötr renkler siyah , beyaz ve gridir. Ancak nötr tonlardan olan bej, açık kahverengi veya krem ​​gibi renkleri de kullanabilirsiniz. Nötr renkleri, seçtiğiniz monokrom renklerin yanında kullandığınızda, diğer tüm renkleri öne çıkaran güzel bir arka plan oluşturabilirsiniz.

Ana renk şemasını vurgulamak için nötr renkler de vurgu olarak kullanılabilir. Nötr renkler aynı zamanda renk şemasının bunaltıcı olmasını da önler ve daha uyumlu ve bütünlüklü bir görünüm sağlar.

Tek renkli renk örnekleri

Hepsi farklı görünen ve hissettiren birçok tek renkli renk örneği vardır. Düz renkleri daha iyi anlamak için canlıdan sessize kadar değişen birkaç temel örneği bir araya getirdik.

Güçlü ve şişman

İstediğiniz kadar canlı olabilirsiniz. Monokrom renk paletinin avantajı daha koyu ve daha açık tonları içermesidir. Bu, renk şeması çok bunaltıcı olmadan cesur bir ifade oluşturmanıza olanak tanır. Renk, ton ve ton çeşitliliği dengeli bir görünüm sağlar. Kireç rengi güçlü ve cesurdur, ancak koyu tonlar tonu azaltmaya yardımcı olur. Renkleri stratejik olarak birleştirmeyi ve koyu renk tonunu daha çok vurgu rengi olarak kullanmayı unutmayın. Renk şemasına başka bir renk öğesini nasıl ekleyebileceğinizi göstermek için turuncunun başka bir tonunu da ekledik.

Monokrom renk paleti

Sakinleştirici ve bastırılmış

Belki biraz daha sofistike, daha sakin, daha rahat bir görünüm istiyorsunuz. Yumuşak renkler, daha sıcak renkler olsa bile daha sakin bir görünüm yaratır. Yumuşak renkler de daha modern ve verimli kabul edilir. Mavinin kendisi sakinleştiricidir ve aynı zamanda güç ve güven hissi sağlar.

sıcak renkler

Rengi oyuna katın

Bu, ilk örneğimizdeki turuncuya benzer şekilde hemen göze çarpan bir vurgu rengini de içeren tek renkli renk şemasının bir örneğidir. Ancak renk şeması bir bütün olarak çok fazla baskın değil ve yine de denge, sıcaklık ve temizlik hissi veriyor.

tek renkli renk şemaları

Tasarımda tek renkli renk şemaları

Tek renkli renkler, iç mekan tasarımından grafik tasarıma ve modaya kadar her türlü tasarımda kullanılabilir. Ayrıca aşağıdakiler gibi başka birçok uygulama da vardır: Örneğin ambalaj, resimler ve fotoğraflar. Dolayısıyla sadeliği gelişmişlikle birleştiren bir renk şeması oluşturmak istiyorsanız tek renkli bir renk paleti seçmelisiniz. Aşağıda bu tasarım uygulamalarından bazılarını kısaca tartışıyoruz.

İç tasarım ve ev dekorasyonu

Bir iç tasarım renk şemasına karar verdiğinizde, bu birkaç şeye bağlıdır. Örneğin, odanın türü hangi renklerin en iyi sonucu vereceğini belirleyebilir. Yatak odasında daha sakin ve soğuk renkler, yaşam alanlarında ise daha sıcak ve canlı renkler tercih edilebilir. Hangi rengi seçeceğiniz aynı zamanda odanın aydınlatmasına ve büyüklüğüne de bağlıdır. Burada da renk şemanızın temelini oluşturan bir temel renkle başlayabilirsiniz. Daha sonra tasarımınıza derinlik katacak farklı tonları, tonları ve nüansları deneyebilirsiniz.

İlgi çekmek için mobilya veya yastık, perde veya kilim gibi aksesuarlar gibi farklı öğeler aracılığıyla farklı tonları bir araya getirebilirsiniz.

farklı doku ve desenler

Renk eklemek yerine gri tonlamayı deneyebilirsiniz. Bu aynı zamanda hiçbir rengin bulunmadığı akromatik renk şeması olarak da bilinir.

gri tonlama

Bu hem minimalist görünümü bir adım öteye taşıyor hem de dinlendirici bir görünüm sağlıyor. Bu fikri, kontrastı artırmak için bir renk tonu ekleyerek görsel bir ifade oluşturmak için de kullanabilirsiniz. Bunu yalnızca küçük miktarlarda yapmanız gerektiğini unutmayın. Genel görünümü geliştirmek için dokular ve şekiller ekleyin.

Moda ve giyim

Tek renkli bir görünüme sahip bir kıyafet oluşturmak, zarif ve zamansız bir görünüm yaratmanın kolay ve güvenli bir yoludur. Kıyafet görsel olarak uyumlu görünüyor ve renklerin birbiriyle çatışması konusunda endişelenmenize gerek yok. Farklı renk tonlarıyla kolayca katmanlı bir görünüm oluşturabilirsiniz. Bunu çanta, ayakkabı gibi aksesuarlarla sağlayabilirsiniz. Farklı kıyafetleri birleştirin, örn. B. daha açık ve daha koyu pantolonlar, bir gömlek ve bir ceket. Bir alanı vurgulamak için açık tonları kullanabilirsiniz, koyu tonlar ise belirli bir alanı gizleyebilir. Bir kıyafetteki düz renkler, görünümü uzatan ve daha uzun görünmenizi sağlayan sürekli bir renk çizgisi oluşturur.

Tek renkli giyinmek, belirli bir rengin gücünü vurgulamanıza olanak tanıyan tek bir renk tonu kullanır.

Tek renkli renkleri etkili bir şekilde kullanmaya yönelik ipuçları

Tek renkli bir renk paleti kullanmak kolaydır ancak tasarımı daha da iyi hale getirmek için aklınızda bulundurmanız gereken birkaç şey vardır. Seçtiğiniz rengin tasarımınızla elde etmek istediğiniz şeyle eşleşmesi gerektiğini unutmayın. Nasıl bir ruh hali yaratmak istediğinizi düşünün. Monokrom renklerdeki en büyük hatalardan biri dengeyi oluşturmamaktır. Etkili bir tek renkli renk paleti oluştururken akılda tutulması gereken bazı temel ipuçları aşağıda verilmiştir.

renk kılavuzu

Birlikte çalışan tek renkli renkler yaratmanın en önemli fikirlerinden biri, tasarım hedeflerinize uygun bir renk seçmektir. Bu cesur bir renk tonu, yumuşak bir renk veya hatta nötr bir renk tonu olabilir. Bu, tarzınızı düz renklerle ifade etmenize olanak tanıyan çok sayıda seçenek arasından seçim yapabileceğiniz anlamına gelir.

Exit mobile version