İnsanlopedi

Dalış Nedir? Nasıl Yapılır? Türkiye’deki Dalış Rotalarından Kaş

Türkiye'deki Dalış Rotaları

Antalya’nın Kaş ilçesi, Türkiye’deki Dalış Rotaları olarak en popüler dalgıçlık merkezlerinden biridir. Burada dalış yapmak isteyenler için birçok seçenek bulunmaktadır.

white and blue boats on blue sea

Kaş’ta genellikle iki tür dalış yapılmaktadır : Kıyıdan ve tekne dalışları

Kıyıdan Dalış: Eğer kıyıdan dalış yapmak isterseniz, öncelikle bir dalış okulu veya rehberiyle iletişime geçmeniz gerekmektedir. Dalış okulları genellikle size ekipman sağlayabilmektedir. Bu tür dalışlar için bir sertifika gerekmese de, bir eğitmenle dalış yapmanız her zaman önerilmektedir.

Tekne İle Dalış: Tekne ile dalış yapmak daha popülerdir. Kaş ilçesi, yakınındaki adalardan oluşan bir takım ada olduğu için, birçok dalış noktasına tekne ile ulaşım sağlanabilme imkanı vardır. Tekne ile dalış yapmak için bir dalış okulu veya rehberiyle iletişim kurabilirsiniz. Tekneler genellikle sabah saatlerinde hareket eder. Ve günün farklı saatlerinde birden fazla dalış yapma imkanı sunmaktadır. Tekne ile dalış yapmak için sertifika gerekmektedir.

Kaş’ta Dalış Turları

Kaş’ta bir dalış turu genellikle sabah saatlerinde başlayıp , öğleden sonra sona ermektedir. Tur, dalış noktalarına tekne ile ulaşım sağlar. Ve birçok farklı noktada dalış yapma imkanı sunar.

Türkiye’deki Dalış Rotaları belirlenmesi genellikle bir rehber veya eğitmen eşliğinde yapılmaktadır. Rehberler, dalış noktaları hakkında bilgi verir, güvenlik önlemleri alır ve deniz yaşamını tanıtır. Ayrıca, gerektiğinde size yardımcı olmak için her zaman yanınızda olur.

Dalış turu sırasında su altında birçok farklı canlı türü görebilirsiniz. Antalya’nın Kaş ilçesi, Akdeniz’deki en zengin deniz yaşamına sahip bölgelerden biridir. Burada mercan resifleri, balıklar, deniz kaplumbağaları, mürekkep balıkları ve daha pek çok canlı türü bulunmaktadır.

Dalış turu sırasında, noktalar genellikle şu şekilde belirlenmektedir :

Derinlik, su sıcaklığı, akım ve görüş mesafesi gibi faktörler değerlendirilmektedir. Ve böylece en uygun noktalarda dalış yapılabilmektedir.

Dalış turlarının fiyatları, tur operatörleri ve dalış noktalarına göre değişebilmektedir. Ancak, genellikle ekipman kiralama dahil olmak üzere bir fiyat paketi sunulmaktadır.

Kaş’ta dalış turuna çıkmadan önce, ve sağlık durumunuzu gösteren belgelerinizi hazırlamanız gerektiğini de hatırlatmak isterim. Ayrıca, her zaman güvenlik talimatlarına uymalısınız ve dalış operasyonu sırasında eğitmenlerin ya da rehberlerin talimatlarını takip etmelisiniz.

Genel olarak Dalış Nasıl Yapılmaktadır ?

Bir dalış, genellikle suya girme ve suyun altında kalma süresi ile başlar ve sona erer. İşte bir dalışın başlangıçtan bitişe kadar olan aşamaları:

Hazırlık: Dalış yapmadan önce, dalış noktasına gitmek için tekne veya araçla hareket etmeniz gerekebilmektedir. Daha sonra dalış noktasına varana kadar güvenlik talimatları hakkında bilgilendirilirsiniz.

Sualtı Ekipmanları: Maske, şnorkel, paletler, tüp (scuba) ve dalış elbiseleri gibi temel sualtı ekipmanlarıdır.

Suya Girme

Dalışa Başlama

Dalış: Sualtı yaşamının keyfini çıkarabilirsiniz. Dikkatlice ilerleyip etraftaki canlıları gözlemleyebilirsiniz. Süresi, ekipmanınızın depolama kapasitesine bağlı olarak değişmektedir. 30 dakika ya da 1 saatlik sürede planlanabilmektedir.

Dalış Sonu: Yapmayı bitirdiğinizde, yavaşça yüzeye yükselirken güvenliği sağlamak çok önemlidir. Bu nedenle, operasyonunuzun sonunda yeterli hava kaynağınız olduğundan emin olmalısınız. Tamamlandığında, tekneye ya da kıyıya doğru hareket edebilirsiniz.

Ekipman Temizleme: Bittiğinde, sualtı ekipmanlarının temizlenmesi gerekmektedir. Ekipmanlar tuzlu sudan arındırılmalı ve kuruması için havalandırmalıdır.

Doğru bir şekilde planlandığında eğlenceli ve güvenlidir. Ancak, daima güvenlik talimatlarına uymalı ve dalışı yapmadan önce eğitim almanız önerilmektedir.

Exit mobile version