Akrilik ile boyama – Akrilik boyama hakkında tüm bilgiler

Akrilik boya muhtemelen en ödüllendirici boyama ortamlarından biridir. Ucuzdur, işlenmesi kolaydır, çok yönlüdür ve yeni başlayanlar ve profesyoneller için idealdir. Akrilik boyamanın güçlü yönleri yüksek renk parlaklığında ve çeşitli olasılıklarda yatmaktadır. Bu nedenle akrilikle resim yapmak soyut resimlere ve modern resme çok uygundur. Boyama tekniklerinden gerekli malzemelere, boyama için ipuçlarına, püf noktalarına ve resimlere kadar .

Akrilik boyamanın avantajları ve dezavantajları

Akrilik ile boyamanın avantajları ve dezavantajları hakkında size genel bir bakış sunabilmek için avantaj ve dezavantajlarını sizin için sıraladık:

AVANTAJLARI

  • Akrilik boya çok çabuk kurur ve kısa sürede üzerini boyamanıza veya resimlerinize ekleme yapmanıza olanak sağlar.
  • Akrilik boya ve seyreltmeye bağlı olarak sırlı veya opak boyayabilirsiniz.
  • Akrilik boyalar su ile kolaylıkla inceltilebilir.
  • Akrilik boya bazı katkı maddeleri içerse de sağlığınıza zararlı değildir.
  • Akrilik boyalar farklı viskozitelerde mevcuttur: kalın boya ile doldurabilir ve ince boya ile dökebilirsiniz.

DEZAVANTAJLARI

  • Kuruma süresinin çabuk olması dezavantaj olabilir ancak özel boyama malzemeleriyle bu süreyi uzatabilirsiniz.
  • Doğal renkleri karıştırmak zorlu bir iştir

Görüyorsunuz, akrilik boyamada avantajlar dezavantajlardan açıkça daha ağır basıyor. Fotogerçekçi manzaralar boyamak istiyorsanız yağlı boyayı denemenizi öneririz , aksi takdirde akrilik boyama birçok uygulama alanı için daha uygundur.

Akrilik resmin tarihi

Akrilik boyanın sanatta kullanımı ancak 1950’li yıllarda başlamıştır . O zamanlar soyut dışavurumculuk alanında yalnızca birkaç sanatçı vardı; 1960’lardan itibaren de pop art için, örneğin Andy Warhol tarafından . 1970’lerde Liquitex şirketi suyla inceltilebilen akrilik boyayı piyasaya sunarak daha geniş bir kitleye ulaşmasını sağladı. Bu noktadan sonra akrilik resim zafer kazanmaya başladı ve şu anda en popüler resim aracı haline geldi.

Akrilik ile boyama 1

Akrilik boya – özellikleri ve uygulama alanları

Akrilik boya su ile inceltilebilir, çabuk kurur ve kullanımı kolaydır. Yüksek kaliteli boya kokusuz olduğundan iç mekanlarda da boyayabilirsiniz. Akrilik boya henüz kurumadığı sürece fırça, spatula gibi aletleri su ve bir miktar sabunla yıkayabilirsiniz. Aynı durum giysilerdeki lekeler için de geçerlidir. Ancak boya kuruduktan sonra suya dayanıklıdır ve çıkarılması neredeyse imkansızdır. Bu yüzden ya eski kıyafetleri boyamak için kullanmaya ya da bir boyama önlüğü satın almaya değer .

Akrilik boya büyük ölçüde, bir bağlayıcı madde ve bazı dayanıklılık maddelerinin eklendiği renk pigmentlerinden oluşur. Renk pigmentlerinin kalitesinin yanı sıra karışım oranı da önemlidir; pigment içeriği ne kadar fazlaysa akrilik boya o kadar yoğun ve parlak olur. Akrilik boya satın almak istiyorsanız kendi rehberimizi oluşturduk .

Akrilik boyamaya yardımcı olur

Akrilik boyama için boyamanıza yardımcı olabilecek çok çeşitli araçlar vardır:

  • Gesso , hemen hemen her yüzeye uygulanabilen ve akrilik boyanın yapışmasını sağlayan beyaz yapışkan tabandır .
  • Kurutma gecikmeleri , adından da anlaşılacağı gibi, kuruma süresini uzatır ve belirli teknikler için gereklidir.
  • Dökme Ortamı, akış özelliklerini iyileştirmek ve boyanın tuval boyunca akmasını sağlamak için akrilik dökme için kullanılır
  • Kalınlaştırıcılar, spatula tekniğinde kullanılmak üzere akrilik boyanın kalınlaşmasını sağlar.
  • Gloss Medium , akrilik boyalarınızın kuruduktan sonra daha fazla parlamasına yardımcı olur. Bu aynı zamanda mat renklerle birlikte efekt olarak da kullanılabilir.
  • Akrilik bağlayıcı, akrilik boyamada standart ekipmandır. Renk pigmentleriyle birlikte kendi akrilik boyalarınızı yapabilir veya büyüleyici efektler elde etmek için bunları sim tozu veya mermer tozuyla karıştırabilirsiniz.
  • Son vernik mattan parlağa kadar mevcuttur ve akrilik boyaların UV radyasyonundan ve mekanik etkilerden korunması için son kat olarak uygulanmalıdır.
Akrilik ile boyama 2

Akrilik boyama teknikleri için yeni başlayanlar için 10 yararlı ipucu

  1. Başlamak için tuvalinizi bir masaya veya düz bir yüzeye yerleştirebilirsiniz. Yüzeyi boyadan korumak için altına plastik film veya biraz daha kalın bir gazete tabakası yerleştirebilirsiniz. Daha sonra bir şövale satın almayı düşünmeye değer.
  2. Ya bir boyama önlüğü ya da eski kıyafetler giyin. Akrilik boya, nemli olduğunda kıyafetlerden oldukça iyi bir şekilde çıkarılabilir, ancak kuruduktan sonra çıkarılması zordur.
  3. Renkleri karıştırmak için bir parça beyaz karton alıp üzerine film gererek başlayabilirsiniz. Bu, bir boyama plakası satın almanıza gerek kalmadan renkleri tekrar tekrar karıştırabileceğiniz anlamına gelir.
  4. Siyah rengini çok dikkatli kullanın , çünkü çok koyu bir şekilde karıştırıldığında akrilik boyanın daha açık bir renkle tekrar karıştırılması zordur. Bu arada, akrilik boya daha koyu kurur; bu nedenle renklerinizi daha açık karıştırmaya çalışın.
  5. Başlangıçta renk teorisini biraz kavramaya değer. Bu şekilde hangi renk karışımlarının hangi renkleri ürettiğini ve neyin basitçe tanımlanamayan kahverengi tonlarını ürettiğini öğreneceksiniz.
  6. Çoğu boyama yüzeyinin önceden astarlanmış olması nedeniyle ön işleme gerek yoktur
  7. Başlamak için bir şablon kullanın. Bunları ister tuvalinizin yanına yerleştirip takip edebilirsiniz, isterseniz de  resimlerinizin takibini yapabilirsiniz .
  8. Suyu idareli kullanın, bu nedenle fırçayı suyla nemlendirdikten sonra daima biraz kurulayın, aksi takdirde boya çok çabuk akabilir.
  9. Rengi değiştirirseniz su ile iyice temizlemeniz mantıklı olur, böylece istediğiniz rengi uygulayabilir ve karışımla karşılaşmazsınız.
  10. Akrilik boya çok çabuk kurur, ancak sabırsızsanız sıcak hava kurutucusu kullanabilirsiniz ve birkaç dakika içinde kuru bir yüzeye sahip olursunuz, böylece boyamaya devam edebilirsiniz.

Akrilik boya ile boyama – en güzel boyama teknikleri talimatları

Akrilik ile boyama için çeşitli boyama teknikleri vardır . En önemlilerini sizler için kısa ve öz bir şekilde özetledik:

Sırlama tekniği

Sırlama tekniği için seyreltilmiş akrilik boyalar veya opak boyalar kullanabilirsiniz. Bu teknikle ilk boya katmanını boyarsınız, kurumasını beklersiniz ve ardından seyreltilmiş iki boya katmanını üstüne boyarsınız. Alt renk katmanı, üst renk katmanı boyunca parlıyor. Bunu yapmak için daima açık renkten koyu renge doğru boyama yapmalısınız. Sır tekniği veya sır boyama aynı zamanda şeffaf boyama olarak da bilinir.

Yaş üstüne yaş boyama tekniği

Adından da anlaşılacağı gibi, ilk kat boyayı boyayıp, henüz ıslakken ikinci katı uyguluyorsunuz. Bu amaçla renklerin çok çabuk kurumaması için kuruma geciktirici gerekebilir. Örnek olarak, temel bir rengin çeşitli tonlarını ıslak üzerine ıslak olarak boyayabilir ve farklı renk tonlamaları elde edebilirsiniz.

Spatula tekniği

Spatula tekniğinde, boya bıçağı veya spatula ile uyguladığınız macun kıvamındaki akrilik boyaları kullanırsınız. Bu heyecan verici yüzey yapıları yaratır. Ancak kuruma sırasında çatlaklar oluşabileceğinden dolgu katmanları çok kalın olmamalıdır.

Akrilik ile boyama 3

Sünger tekniği

Akrilik boyamada renkleri fırçayla uygulamanın yanı sıra süngerle de uygulayabilirsiniz. İdeal olarak doğal bir sünger bunun için uygundur çünkü yüzey özellikleri nedeniyle yapıları silmek için de kullanılabilir. Burada köpük fırçalar veya köpük rulolar da kullanılabilir. 

Sgrafitto tekniği

Sgrafitto tekniği için tuval üzerine iki kat boyaya ihtiyacınız var. İlk boya katı tamamen kuru, ikinci kat ise hala ıslak olmalıdır. Artık üstteki, hala ıslak olan boya katmanını kısmen kazımak ve böylece “kullanılmış bir görünüm” yaratmak için çeşitli yardımlar ve araçlar kullanabilirsiniz. Soyut akrilik resimler için çok heyecan verici.

Granülasyon teknolojisi

Granülasyon tekniği pastel resimde de bilinmektedir. Bunu yapmak için önce bir yüzey yapısı uygularsınız; örneğin akrilik bağlayıcıyı kumla karıştırıp bir spatula ile boyama yüzeyine uygulayıp ardından kurumasını beklersiniz. Bu, görüntü üzerinde, örneğin bir sünger ve biraz boyayla dikkatlice silebilen kısmi yükselmeler oluşturur. Bu, boyanın yalnızca yükseltilmiş alanlara yapıştığı anlamına gelir.

Impasto tekniği

Impasto tekniğinde akrilik renkler yapısal jel veya macunlarla karıştırılır. Bu, renklerin tutarlılığını ve yüzeyini değiştirir ve bunları yapıları uygulamak için kullanabilirsiniz.

Akrilik dökme

Akrilik dökme, 2017 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde giderek popüler hale gelen ve şu anda dünya çapında oldukça popüler olan, akrilik boyaların kullanıldığı nispeten yeni bir boyama tekniğidir. Bunun en güzel yanı, hiçbir sanatsal yetenek gerektirmemesi ve sonuçların tekrarlanamamasıdır. Akrilik boyalar bir dökme ortamıyla karıştırılarak daha akıcı ve kolay dökülebilir hale gelir. Artık bu sıvı renkler bir tuval üzerine dökülüyor ve tuval panlanıyor. Silikon yağı eklenerek heyecan verici hücre efektleri de elde edilebilir. Akrilik dökme, akrilik boyalarla soyut sanat yaratmanın son derece yaratıcı bir şeklidir.

Akrilik ile boyama 4

Airbrush tekniği

Akrilik boya airbrush kullanılarak da uygulanabilir . Basınçlı hava kullanılarak boya bir kaptan alınır ve boya yüzeyine atomize halde püskürtülür. Ancak boyanın kıvamının nispeten sıvı olması gerekir.

airbrush ile boyama

Kolajlar

Kolaj tekniğiyle yaratıcılığınızın çılgına dönmesine izin verebilirsiniz; olasılıklar sonsuzdur. Akrilik boyanın içerdiği bağlayıcılar sayesinde doğal malzemeler, fotoğraf, gazete yazısı veya diğer objeler gibi her türlü malzemeyi boyama yüzeyine yapıştırıp renklendirmek için kullanabilirsiniz. Karma Medya bölümümüzde daha fazla bilgi ve ilham bulabilirsiniz .

Akrilik ile boyama 5

Akrilik boyama sanat stilleri

Akriliklerle hangi sanat stillerini boyayabilirsiniz? En popüler boyama tarzlarını sizin için özetledik:

  • Soyut sanat
  • Soyut sanat
  • Figüratif sanat
  • Retro Sanat ve Modern Pop
  • Pop sanat
  • Naif sanat
  • Çağdaş Sürrealizm
  • Çağdaş Sanatlar
  • Klasik gerçeküstücülük
  • Klasik modernizm
  • Fovizm
  • kübizm

Gördüğünüz gibi hemen hemen her sanat tarzı akrilikle boyanabiliyor.

Akrilik boyama yeni başlayanlar için ideal olmakla birlikte, ileri düzey sanatçılar için de birçok tasarım seçeneği sunmaktadır. Akrilik ile resim yaparken farklı sanat tarzlarının yanı sıra pek çok farklı boyama tekniği de vardır. Burada keşfedecek o kadar çok şey var ki, sanatsal sınırlarınıza ulaşmadan yıllarınızı akriliklerle resim yaparak geçirebilirsiniz.

Akrilik ile boyama için gerekli malzeme

Akrilik boyama için akrilik boyaların yanı sıra boyama yüzeylerine ve diğer boyama gereçlerine de ihtiyacınız olacaktır. Özellikle akrilik boyama söz konusu olduğunda mevcut seçenek yelpazesi çok büyüktür, bu nedenle hemen boyamaya başlayabilmeniz için en önemli malzemeleri sizin için listeledik.

Akrilik boyalar – koyu renkten yüksek viskoziteye kadar

Akrilik boyalar söz konusu olduğunda hem ucuz giriş seviyesi boyaları hem de sanatçı kalitesinde boyaları satın alabilirsiniz. Bunlar öncelikle renk pigmenti ve bağlayıcının oranında ve ayrıca kullanılan renk pigmentlerinde farklılık gösterir. Artık piyasada satın alınabilecek kötü renkler yok; başlangıç ​​seviyesindeki ucuz akrilik boyalar bile zaten iyi bir renk yoğunluğuna sahip ve işlenmesi kolay. Başlamak için ucuz bir set satın alabilir veya siyah, beyaz renkleri ve ana renkleri kırmızı, mavi ve sarıyı alabilirsiniz. Prensip olarak herhangi bir rengi karıştırabilir ve renk teorisini öğrenebilirsiniz.

Akrilik resimlerin boyanması – tuvalden alçı levhaya kadar yüzeylerin boyanması

Kanvas olarak da bilinen gerilmiş sedye çerçeveleri, boyama yüzeyi olarak yaygın olarak kullanılır ve ucuzdur. Bunlar birçok farklı boyut, şekil ve kalınlıkta gelir. Birlikte verilen takozları kullanarak tuvalleri yeniden gerebilirsiniz.

Akrilik fırça

Kedi dili fırçaları, yelpaze fırçaları, açılı fırçalar vb. gibi çeşitli fırça şekilleri bulunmaktadır. Boyama tekniğinize bağlı olarak farklı fırça şekillerine ihtiyacınız olacaktır. Akrilik boyamaya yeni başlıyorsanız, ucuz bir fırça seti veya birçok şey yapabileceğiniz düz fırçalar satın alabilirsiniz.

Temel olarak aşağıdaki prensibe bağlı kalabilirsiniz:

  • Portre çizimleri veya ince detaylı resimler için çok ince tüylü fırçalar kullanmalısınız.
  • Soyut akrilik resimler yapmak istiyorsanız heyecan verici efektler yaratmak için daha kalın, kıllı fırçalar kullanabilirsiniz.

Boyama araçları

Akrilik ile boyama yaparken size destek olacak çok çeşitli boyama aletleri ve boyama gereçleri bulunmaktadır.

  • Beş farklı süper ince, esnek ve dayanıklı boyama bıçağı
  • Açılı kulplar resim yüzeyini sanatçının elinden korur
  • Konturlu ahşap kulpların tutulması çok rahattır
  • Masif ahşaptan yapılmış gerçek ahşap boyama paleti yuvarlak
  • Boyutlar: 25cm x 30cm, Kalınlık: 3mm
  • Sağlam tutuş için pratik erişim deliği
  • Karıştırma ve seyreltme için sap delikli beyaz oval palet
  • 6 yuvarlak ve 4 düz oluklu, boyutu yaklaşık 23 x 17 x 1 cm.
  • Sağlam plastik, temizlenmesi kolay

Yeni başlayanlar ve ileri düzey öğrenciler için akrilik boyamayı öğrenin

Her başlangıç ​​zordur. Akrilik boyamaya başlamak ister misiniz? Yoksa zaten deneyiminiz var mı ve bilgi ve becerilerinizi genişletmek mi istiyorsunuz? O halde eğitiminize kitaplar, e-Kitaplar veya çevrimiçi kurslar yardımıyla devam etmenizi öneririz.

Akrilik boyama hakkında sık sorulan sorular

Akrilik boyalarla resim yaparken nelere dikkat etmelisiniz?

Akrilik boya sıçramalarının yıkanması zor olduğundan, boyama yaparken eski kıyafetler veya önlük giymelisiniz. Ayrıca örneğin gazete sererek zemini ve çevresini de korumalısınız. Renklerin istemeden karışmaması için fırçalarınızı daima iyice yıkayın. Ayrıca diğer tüm iş ekipmanlarını da her kullanımdan hemen sonra temizlemelisiniz.

Akrilik boya nasıl karıştırılabilir?

Karıştırmanın en hızlı yolu, ıslak boyayı ıslak boyayla kullandığınız ıslak üzerine ıslak yöntemini kullanmaktır. Akrilik boyalar çabuk kuruduğundan hızlı çalışmak önemlidir. Islak-kuru boyama da mümkündür; biraz daha yavaş çalışır, ancak karıştırmak için daha fazla zamanınız vardır.

Suluboya kağıdı üzerine akrilik boyama yapılabilir mi?

Genel olarak kağıt, stabilitesinin olmaması nedeniyle akrilik boyamaya yalnızca kısmen uygundur. Kağıdı suluboya resimdeki gibi gerebilirsiniz. Akrilik boyalarla boyama yaparken 200 g/m2’den kalın kağıtlar kullanmanızı öneririz.

Akriliklerle boyamak için hangi fırçalar en iyisidir?

Akrilik boyalar için hem saç hem de kıl fırçaları kullanabilirsiniz. Yağlı boyalarda ise kalın kıvamları nedeniyle kıl fırçalar veya palet bıçakları tavsiye edilir.

Related Posts