Akrilik boya su geçirmez mi? Bu konuda bilmeniz gereken her şey

Akrilik boyalar genel olarak su geçirmez olmasına rağmen dış mekanlarda kullanıma uygun değildir. Yağmura karşı daha az duyarlı oldukları için dış mekanlarda akrilik boyaların kullanılması tavsiye edilir. Bu yazıda akrilik boya ve su geçirmezliği hakkında bilmeniz gereken her şeyi öğreneceksiniz.

Sanatçının boyası olarak akrilik boya

Akrilik boya üretimi için 1930’lu yıllarda Almanya’da patent başvurusu yapıldı. Renklerin ilk seri üretimi 1940’lı yıllarda ABD’de gerçekleşti. Renk sanatçının rengi olarak satıldı. Daha önce kullanılan yağlı boyalarla karşılaştırıldığında akrilik boyanın birçok avantajı vardı: Akrilik boyalar çok daha hızlı kurur, daha az solvent gerektirir ve daha yüksek parlaklığa sahiptir.

Akrilik boyama 1

Çevre dostu boyalar olarak akrilik boyalar

Uzun bir süre akrilik boyaların kullanımı sadece sanatçılara mahsustu, çünkü diğer boyalar da popülerdi. Akrilik boyalar ve vernikler, artan çevre bilincinin bir sonucu olarak birçok insan arasında daha popüler hale geldi. 1990’lı yıllara kadar sanatçılar çoğunlukla çok fazla solvent içeren boya ve vernikler kullanıyorlardı.

Bunlar çok iyi sertleştikleri için yüksek düzeyde dirence sahip olmalarına rağmen, kullanımları aynı zamanda birçok zararlı solvent dumanının da açığa çıkmasına neden olur. Akrilik boyalar ise daha az solvent içerdiğinden çevreye daha az zarar verir.

Akrilik boyama 2

İç ve dış mekan için doğru renkler

Akrilik boya özellikle karton ve tuval üzerindeki resimler için uygundur, ancak dış mekanda kullanıma uygun değildir. Akrilik boyalar genellikle su geçirmez olmadığından bunun için farklı bir renk kullanılmalıdır. Çoğu durumda tuvallerdeki resimler için bu özelliğe gerek yoktur. Akrilik boyalar bu nedenle dış mekan kullanımı için kullanılmalıdır çünkü diğer solventleri içerirler ve bu da onları dış mekan kullanımına uygun hale getirir.

Akrilik boyalar akrilik boyalara göre biraz daha pahalı olsa da hava koşullarına da çok daha dayanıklıdırlar. Bu nedenle, boyanın hava koşullarına maruz kalan dış mekan objeleri için kullanılması durumunda daima akrilik boyaların kullanılması tavsiye edilir.

Akrilik boya satın alırken “su geçirmez” olarak beyan edildiğinden emin olun. Bu işaret genellikle ilk bakışta açıkça görülür. Akrilik su geçirmez olsa bile tuval üzerinde kullanabilirsiniz. Kanvas üzerindeki boyanın suya dayanıklı akrilik vernik mi yoksa normal akrilik boya mı olduğu belli olmuyor. Tek fark fiyattadır. Kural olarak akrilik vernik, akrilik boyadan daha parlak görünür. Vernik aynı zamanda resimlere bir çeşit sır verir, böylece daha iyi korunurlar.

Akrilik boyama 3

Çevreye zarar veren solvent bazlı vernik ve boyalar dış mekanlarda sıklıkla kullanılırken, çevre bilincinin artan önemi nedeniyle artık akrilik boyalar da giderek daha popüler hale geliyor. Akrilik boyalar hem çok daha çevreci hem de sağlığınız açısından daha iyi.

Açık havada akrilik boya kullanırken bunu aklınızda bulundurmalısınız.

Dış mekan kullanımı için akrilik su geçirmez ve hava şartlarına dayanıklı olmalıdır. Bunu sağlamak için renklerde özel katkı maddeleri ve katkı maddeleri kullanılmaktadır. Dış mekan kullanımına yönelik akrilik boyalar sadece su geçirmez değil aynı zamanda ısıya dayanıklı olmalıdır.

Su geçirmez akrilik vernikler aşağıdaki özelliklere sahip olmalıdır:

  • Hava ve rüzgar direnci
  • UV ışınlarına karşı direnç
  • Isıya dayanıklılık
  • Donmaya karşı dayanıklılık
  • Dayanıklılık
  • Renk haslığı ve parlaklık

Sıkça sorulan sorular ve yanıtları

Akrilik boya ne zaman suya dayanıklıdır?

Halen ıslak olan akrilik boya su ile inceltilebilir . Ayrıca hala ıslak olan boya, fırçalardan ve diğer boyama araçlarından suyla kolayca yıkanabilir. Akrilik boyalar ancak kuruduktan sonra su geçirmez hale gelir. Boya uygulamasının kalınlığına bağlı olarak boyanın kuruması nispeten kısa bir süre alır. Bu, resminizi kısa sürede bitirebileceğiniz anlamına gelir.

Cam üzerine akrilik boya su geçirmez mi?

Akrilik boyanın cam gibi bir yüzeye yapışmasını sağlamak için üzerine akrilik astar püskürtebilirsiniz. Boya daha sonra yüzeye kolayca yapışabilir ve sertleşebilir. Ayrıca bir sabitleyici kullanarak akrilik boyayı su geçirmez hale getirebilirsiniz.

Related Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir