Bitmiş görüntünün estetiğinde büyük bir fark yaratan, iki noktalı ve üç noktalı perspektif arasında yaklaşımda ince bir fark vardır. Üç noktalı perspektif, nesnelere daha bütünsel bir balıkgözü perspektifi kazandırarak, nesneyi ve çevresini bütünüyle gördüğünüz izlenimini verir. Üç noktalı perspektif, izleyicinin bir nesnenin daha fazla yüzey alanını algılamasıyla çevresel etkisini vurgular. Üç ufuk noktası yapılara ilginç bir görsel kalite kazandırıyor. Üç noktalı perspektif, perspektif çizim türüne bir başka katkıdır. İster üç noktalı perspektifte ister başka bir yapıda bir oda çizmeyi öğreniyor olun, bu beceri çizim repertuarınıza harika bir katkı olabilir.
Üç noktalı perspektif çizmek için adım adım talimatlar
Üç noktalı perspektifte perspektif çizimine ilişkin bu kılavuzda, temel kavramları parçalara ayıracağız ve ardından bunları üç noktalı perspektifte bir bina çizmek için kullanacağız. Gerekli kavramları anladıktan sonra, üç noktalı perspektiften benzersiz bir bina çizimi oluşturmak için onlarla çalışabiliriz.
Benzersiz bir balıkgözü efekti oluşturmak için üç farklı ufuk noktasının nasıl kullanılacağını ve bunun üç noktalı perspektif yapısal çizimin uzunluğunu, genişliğini ve derinliğini nasıl etkilediğini öğreneceğiz. Üç noktalı perspektifin, nesnenin daha ekstrem bir balıkgözü görünümünü oluşturması dışında, iki noktalı perspektife oldukça benzediğini fark edeceksiniz .
Ancak temel kavramları anladıktan sonra üç noktalı perspektif çizimi oluşturmak oldukça kolaydır.
Ufuk çizgisini ve üç ufuk noktasını anlamak
Sahnenin perspektifini belirlediği için basit bir ufuk çizgisiyle başlamak istiyoruz. Sayfada ufuk çizgisini yukarıya çizersek binayı yukarıdan, ufuk çizgisini aşağıya çekersek binayı aşağıdan görürüz. Ufuk çizginizi belirledikten sonra üç ufuk noktası çizin: bunlardan ikisi ufuk çizgisindedir, ancak üçüncüsü ufuk çizgisinin yanında dikey bir düzlem boyunca yerleştirilmiştir. Üç ufuk noktası arasında üçgen bir şekil oluşturulmalıdır.
Uçuş hatlarını anlamak
Üç ufuk noktasına da sahip olduğumuzda, ufuk çizgisindeki ikisini sayfanın ortasındaki üçüncü noktayla birleştirmek istiyoruz. Bunu düz çizgilerle yapıyoruz. Üçüncü ufuk noktasından itibaren ufuk çizgisi boyunca üçüncü bir düz dikey çizgi de çizebiliriz.
Daha sonra ufuk çizgisi üzerindeki iki ufuk noktasından dikey çizginin orta noktasında buluşan iki düz çizgi daha çizebiliriz. Bu, üç noktalı bir perspektif ve üç boyutlu bir şekil oluşturmamıza yardımcı olacaktır.
Ufuk çizgisi üzerinde kaybolan iki nokta çizgisinin dikey çizgiyle buluştuğu noktada binanın köşesi olarak algılayabileceğimiz bir V şekli oluşuyor. Bu V şekli boyunca binanızın ne kadar kalın olacağını belirlemek için iki nokta yerleştirebilir ve ardından her iki noktadan karşıt ufuk noktalarına doğru düz çizgiler çizebilirsiniz;
Yüksekliğin üçüncü ufuk noktasını anlamak
İki noktalı ve üç noktalı perspektif arasındaki fark, bir binanın dikey yönlerinin tamamen düz değil, üçüncü ufuk noktasına doğru çizilmesidir, yani kata yaklaştıkça sanki daralıyormuş gibi görünür. Bu noktadan itibaren ufuk çizgisinin iki ufuk noktasından dikey çizginin alt kısmına kadar bir dizi düz çizgi daha çizebilirsiniz.
Bu, binanın alt köşesini tanımlayacaktır.
Bir binanın üç noktalı perspektifle çizilmesi
Artık üç noktalı perspektif şeklinin nelerden oluştuğuna dair temel bir anlayış geliştirdiğimize göre, bu şekli tanımlanabilir bir binaya dönüştürebiliriz. Üç noktalı perspektif en çok mimaride kullanılır. Perspektif çiziminin en yaygın uygulaması inşaat planlamasıdır.
Bu dikdörtgen şekil ve üç farklı ufuk noktasıyla artık basit bir şekli bir binaya dönüştürebiliriz.
Adım 1: Dikdörtgen şekli hafifçe silin
Perspektif çizimi yaparken çok hafif çalışmalısınız. Bu şekilde kılavuzları silebilir ve üzerlerine çizim yapabilirsiniz, böylece çizimi her seferinde yavaşça hassaslaştırabilirsiniz.
Adım 2: Kılavuzlarla kolayca bir bina çizin
Artık bu dikdörtgen yapıyı biraz sildiğimize göre, şeklini daha net vurgulamak için dikdörtgenin ana hatlarını çizebiliriz. Bu aşamada bile çiziminizi hafif tutmaya çalışın.
Bu noktada da üç ufuk noktası da yardımcı çizgiler çizmemizi kolaylaştırıyor. Kaleminizi ve cetvelinizi kullanarak dikdörtgenin her iki tarafına bir dizi dikey çizgi çizin. Ancak bu dikey çizgilerin üçüncü ufuk noktasına doğru gitmesine dikkat edin;
Dikdörtgenin kenarı boyunca çizilen her dikey çizginin üst noktalarından binanın tepesi boyunca çizgiler çizebiliriz. Bu çizgiler birbirini kesecek. Yine ufuk çizgisi üzerindeki ufuk noktalarını kullanarak çizgileri çizmemiz gereken yönü belirleyebiliriz.
Dikdörtgenin kenarları boyunca çeşitli yönergeler çizmek istiyoruz çünkü bunlar daha sonra binanın içindeki özellikleri tanımlamamıza yardımcı olacak. Çizgileri çizme yönünü belirlemek için ufuk noktalarını kullandığınız sürece sorun yaşamazsınız;
Yatay çizgilerinizin, ufuk çizgisindeki ufuk noktalarına yakınlaştığı sürece doğru olduğunu göreceksiniz. Aynı şey dikey çizgiler için de geçerli: üçüncü ufuk noktasına yaklaştıkları sürece doğrudurlar. Hayatınızı kolaylaştırmak için dikdörtgenin her iki tarafındaki dikey çizgiler boyunca noktalar işaretleyerek yatay çizgileri nereye çizmek istediğinizi belirleyebilirsiniz.
Karışıklığı önlemek için, çizmek istediğiniz yatay çizgilerin ufuk çizgisi boyunca ufuk noktalarıyla aynı hizada olması gerektiğini unutmayın. Ve çizmek istediğiniz dikey çizgiler aşağıdaki üçüncü ufuk noktasıyla aynı hizada olmalıdır;
Binanın tamamı için bir dizi yönerge oluşturmaya çalışın; bu, çizimde ilerledikçe özelliklerin binanın içine çizilmesini çok daha kolay hale getirecektir.
Dikdörtgen şeklin tüm alanı boyunca bir ızgara elde ettiğimizden emin olmak istiyoruz. Ayrıca çizdiğimiz her çizginin üç ufuk noktasından biriyle aynı hizada olduğundan emin olmak istiyoruz;
Adım 3: Binaya özellikler ekleme
Artık bu yönergeleri belirlediğimize göre, binayı nasıl çizmek istediğimizle oynayabiliriz. Örneğin, seviyeler, çatılar, oluklar veya başka bir şey oluşturduğumuzda, bu özellikleri yerleştirmemize yardımcı olması için ızgarayı ve üç ufuk noktasını kullanabiliriz. Örneğin biraz derin bir çatı çizmek istiyorsak üçüncü ufuk noktasına karşılık gelen dikey bir köşe çizebiliriz.
Sınır, ufuk çizgisi üzerindeki ufuk noktalarıyla çakışabilir.
Ayrıca binanın çevresine, binanın köşelerinde yanıp sönmeler gibi hafifçe dışarıya doğru çıkıntı yapan özellikler de inşa edebiliriz.
Pencere çizmek istersek, artık onları binaya doğru bir şekilde yerleştirmemize yardımcı olacak sınırları belirlenmiş bir alan oluşturmak için ızgaraları kullanabiliriz.
Pencereleri binaya çizdiğinizde, üç ufuk noktasının özellik eklemek için doğru bir mekansal kılavuz sağladığını göreceksiniz. Üç ufuk noktasıyla çizilen kılavuzlar, binanın özelliklerinin ilginç ama doğru bir temsilini sağlıyor.
Bu noktada, üç ufuk noktası tarafından oluşturulan çizgileri kullanarak binaya bazı yönleri dahil etmeye başlayabiliriz. Özelliklerin farklı açılarını ayarlamak için yalnızca üç ufuk noktasını kullanırsanız, bunun doğru olup olmadığını düşünmenize gerek kalmaz.
Aynı durum binanın yakınındaki tüm çevre unsurlar için de geçerlidir; üç ufuk noktası bunların uzunluğunu, yüksekliğini ve derinliğini belirler.
Adım 4: Bina taslağını hafifçe silin
Perspektifte çizim yaparken bile eskizlerinizi hafif tutmaya çalışmalısınız. Bu şekilde çizim katmanını katman katman silebilir ve iyileştirebilirsiniz. Bu gerekli olmasa da daha doğru bir çizim oluşturmanıza yardımcı olacaktır.
Adım 5: Binanın özelliklerini iyileştirin
Artık tüm çizgilerin düz olduğundan ve uygun ufuk noktalarına aktığından emin olarak özellikleri iyileştirmeye başlayabiliriz.
Bu özellikle kenarlıklar veya pencere çerçeveleri gibi daha küçük ayrıntılar için geçerlidir. Yapıyı ve dikey ve yatay kenarlardan nasıl oluştuğunu dikkate almak önemlidir. Bu kenarlar ilgili ufuk noktasına doğru akmalıdır.
Burada önemli olan tüm bu küçük detayların iyileştirilmesi ve belki de binanın özelliklerini nasıl doldurmak istediğinizdir. Özelliklerin daha fazla öne çıkmasını sağlamak için renkler ve kontrastlarla oynayabilirsiniz;
Adım 6: Çevreleyen Özellikleri Düzenleme
Yine tek bir yapı oluştururken uyguladığınız konseptleri, binaları ve çevredeki özellikleri konumlandırmak için kullanabilirsiniz. Merkezi binanın etrafına binalar çizmek istiyorsanız kılavuz oluşturmak için yine ufuk noktalarını kullanabilirsiniz.
Binanın farklı özellikleriyle oynamanıza izin verin. Ufuk noktalarına sadık kaldığınız sürece binaların 3 noktalı perspektifte doğru bir temsilini oluşturacaksınız.
Buradan binaların ve çevredeki elemanların konumlarını şakacı bir şekilde yönetebilirsiniz. Üç noktalı perspektifin kavramlarını anladığınızda, onu istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz;
Bu, sahneye sanatsal tarzınıza uygun ayrıntılar ekleyebileceğiniz anlamına gelir. Örneğin detayları biraz daha gevşek ve daha az gerçekçi tutabilirsiniz;
Artık herhangi bir özelliğin uzunluğunu, yüksekliğini ve derinliğini belirlemek için üç ufuk noktasını kullanabilirsiniz;
Sadece ufuk noktalarına sadık kalarak bütün bir siluet veya şehir yaratabilirsiniz. Bu, bir özelliği odada doğru görünmeden sahnenin herhangi bir yerine yerleştirmenize olanak tanır.
İşte buyur! Üç noktalı perspektifte nasıl çizilir? Bu kavramlar farklı çizim türlerine uygulanabilir. İster 3 noktalı perspektiften bir odayı, hatta figürleri nasıl çizeceğinizi öğrenmek isteyin.
Hatırlanması gereken ipuçları
- Çizimi hafif eskizlerle oluşturun. Eskizlerinizi hafif tutmaya çalışın ve çizimi yavaşça oluşturun.
- Her zaman ufuk noktalarına sadık kalın. Bir çizgiyi tanımlamak için her zaman ufuk noktalarını kullandığınız sürece çizimin doğru olduğunu göreceksiniz.
- Küçük ayrıntılara bakın. Küçük ayrıntılar kolaylıkla gözden kaçabilir; bu nedenle küçük ayrıntıların gözden kaybolduğu noktaları düşünün.
- Perspektiflerle oynayın. Artık kavramları ve çizim sürecini anladığınıza göre, tek bir çizimde farklı yapılar oluşturabilirsiniz .
Üç noktalı perspektif her nesneye uygulanabilir çünkü bu size uzunluğu, yüksekliği ve derinliği olan bir şeyi benzersiz bir şekilde nasıl çizeceğinizi öğreten bir beceridir. Bu, bu sürecin 3 noktalı perspektifte bir odanın nasıl çizileceğini öğrenmek veya 3 noktalı perspektifte binaların nasıl çizileceğini öğrenmek gibi çeşitli konulara uygulanabilir olduğu anlamına gelir.
Sıkça Sorulan Sorular
Üç noktalı perspektifle neler çizebilirsiniz?
İster üç noktalı perspektifte ister başka yapılarda bir oda çizmeyi öğreniyor olun, bu özel perspektif çizim stilini kullanarak çizebileceğiniz çok şey var. Üç noktalı perspektifteki üç ufuk noktası, bir binanın ekstrem ve geniş açılı bir görünümünü oluşturur. Bu, bir yapıyı balıkgözü perspektifinden gösterir, bu da onun büyük görünmesini veya çok uzak bir mesafeden görülmesini sağlar. Üç noktalı perspektif, neredeyse binanın tamamını görebileceğiniz binaları tasarlamak için mükemmeldir. Aynı zamanda vücut konumlandırmasını aşırı ve çarpık şekillerde belirlemek için kuralları kullanabileceğiniz şekil çizimi için de kullanılabilir. Uzayda bir nesne oluşturmanın basit bir yolu olduğundan çeşitli temalar için kullanılabilir.
İki noktalı perspektif ile üç noktalı perspektif arasındaki fark nedir?
İki noktalı perspektif, göz hizasında bir bakış açısı oluşturmak için iki ufuk noktasını kullanır. Bu aynı zamanda bir yapının etrafını görmenize ve çevrede yakınlarda ne olduğunu görmenize olanak tanır. Üç noktalı perspektif, bir binanın daha bütünsel bir görünümünü elde etmek ve görüş açısını binanın çok altında veya üstünde tutmak için kullanılır. Üç noktalı perspektifteki üçüncü ufuk noktası, bir yapının dikey çizgilerinin bu üçüncü noktaya doğru hareket etmesine neden olarak nesneyi sıkı bir şekilde yuvarlatarak ona balık gözü efekti verir;