Akrilik boya şimdiye kadarki en popüler boyama aracı haline geldi. Bir sanatçı olarak çok fazla seçeneğiniz var. Peki hangi renkler hangi uygulamaya uygundur? Fiyatın yanı sıra kalite, pigmentasyon, tutarlılık, kapatıcılık ve yoğunluk açısından başka farklılıklar da vardır. Klavuzlu bu akrilik boya testinde geniş yelpazeye ilişkin iyi bir genel bakış elde edecek ve size uygun renkleri bulacaksınız.
Akrilik boyanın tarihçesi
Akrilik boya ve dolayısıyla akrilik boyalar o kadar uzun süredir ortalıkta yok. İlk su bazlı boyalar ancak 1955 yılında geliştirildi. Bu, o zamanlar için bir devrimdi, çünkü solventler artık ilk kez büyük ölçüde kullanılmaz hale geliyordu. Özellikle hobi sektöründe talep de buna bağlı olarak yüksekti ve yeni resim ortamının zaferi başlamıştı. Ancak yeni araç başlangıçta profesyonel sanatçılar arasında şüpheyle karşılandı . Çoğunlukla uzun bir geleneğe sahip olan sulu boya ve yağlıboya sektörlerindeki sanatçıların renkleriyle çalıştılar. Profesyonel ressamların avantajları fark etmesi ve bu konuda hevesli hale gelmesi birkaç yıl daha aldı .
Neredeyse sonsuz sayıda olası uygulama
Akrilik boyaların gerçek kozu geniş uygulama yelpazesidir . Bu resim ortamıyla uygulanamayan sadece birkaç resim tekniği vardır. Yeni karışımlar ve pigmentler, örneğin renk yoğunluğu açısından yağlı boyalara yaklaşmalarına olanak tanıyor. Ayrıca çok sayıda avantajları vardır :
- Neredeyse hiç koku yok
- Sağlığa zararsız (su bazlı)
- Karıştırmadan hızlı işleme
- Su ile seyreltilebilir
- Kısa kuruma süresi, hızlı bir şekilde boyanabilir
- Sıcak havalı kurutucuyla kuruma süresi daha da kısaltılabilir
- Akrilik boya kuruduktan sonra su geçirmez ve hafif elastiktir.
- Kalın katmanlar uygulandığında bile çatlak oluşmaz
- Yüksek kaliteli renkleri sayesinde iyi ışık ve eskime direncine sahiptirler.
- Uygun hazırlıkla hemen hemen tüm yüzeylere çok iyi yapışma
Renk özellikleri ve bu bilgiyi nerede bulabileceğiniz
Opaklık
Renklerinizin opaklığı önemli bir faktördür . Kullanılan tekniğe göre opak, yarı opak, yarı şeffaf veya yarı saydam renkler uygundur . Kullanılan pigmentlere bağlı olarak bu, farklı opaklığa sahip renklerle sonuçlanır. Akrilik boyalar aynı üretici tarafından aynı hattan üretilse bile kullanılan renk pigmentlerinin doğal özelliklerinden dolayı farklı opaklıklara sahiptirler . Örneğin biraz beyaz ekleyerek opaklığı artırabilirsiniz. Su veya özel boyama malzemeleri ekleyerek akrilik boyanızı inceltebilir ve daha az opak hale getirebilirsiniz.
Sanatçılara ait akrilik boyalar ve birçok üretici için boyanın opaklığı ile ilgili bilgi etikette bulunabilir .
Opaklık hakkında herhangi bir bilgi bulamazsanız üreticinin web sitesinde daha fazla bilgi bulabilir veya doğrudan üreticiyle iletişime geçebilirsiniz. Opaklığı kendiniz de öğrenebilirsiniz:
Akrilik boyalarınızın opaklığı nasıl test edilir
Bunu yapmak için beyaz bir kağıt alın ve üzerine su geçirmez siyah kalemle uzun bir çizgi çizin. Bu çizgi kuruduktan sonra, test etmek istediğiniz akrilik boyanın bir kısmını bir fırça üzerine alın ve siyah çizginin bir kısmını boyayın. Kuruduktan sonra siyah çizgi hala net bir şekilde görünüyorsa yarı saydam bir renge sahipsiniz demektir; eğer hala görünüyorsa yarı opak bir renk elde edebilirsiniz. Siyah çizgi artık görünmüyorsa opak bir renktir.
Işık hızı
Akrilik boya satın alırken ışık haslığı bir diğer önemli faktördür . Her zaman mümkün olan en yüksek ışık haslığına sahip ürünü satın aldığınızdan emin olmalısınız. Işık haslığı ne kadar düşük olursa güneş ışığı altında renk o kadar hızlı solar. Bunun ana kısmı, UV ışınlarına karşı değişen derecelerde dirence sahip olan, kullanılan pigmentlerden kaynaklanmaktadır. Yüksek kaliteli sanatçı akrilik boyaları, daha pahalı pigmentler nedeniyle genellikle daha iyi ışık haslığına sahiptir. Ancak yalnızca orta derecede ışığa dayanıklı renk pigmentlerinin bulunduğu renkler de vardır. Kuruduktan sonra akrilik boyalarınızın solmasını belli bir dereceye kadar koruyacak özel bir UV vernik uygulayabilirsiniz.
Renklerinizin ışık haslığıyla ilgili bilgiyi genellikle opaklık bilgisinin yanındaki etikette veya boya üreticisinin web sitesinde bulabilirsiniz.
Akrilik boya testi – bir bakışta test kazananı
Impasto akrilik boyalar sanatçı kalitesi
Artistik akrilik boyalarla her zaman doğruya gidebilirsiniz. Size yüksek kaliteli pigmentleri, yüksek pigment yoğunluğunu ve dolayısıyla yüksek renk parlaklığını garanti ederler. Macunsu kıvamından dolayı spatula tekniğinde kullanabileceğiniz gibi, sulandırıp başka birçok amaç için de kullanabilirsiniz. Bu renklerin adında sıklıkla “Ağır” veya “Ağır Gövde” ifadesini bulacaksınız.
Sanatçı Sınıfı Akrilik Boya Özellikleri:
- Daha yüksek fiyatlar
- Yüksek kaliteli pigmentler
- Çok yüksek pigment yoğunluğu
- Daha macunsu bir kıvama sahip olma eğilimindedir
- İyi ışık haslığı
- Yüksek parlaklık
- neredeyse hiç renk sapması yok
Testte sıvı akrilik boyalar
Sık sık daha fazla sıvı akrilik boyaya ihtiyacınız varsa bunları doğrudan satın alabilirsiniz. Örneğin akrilik döküm için daha fazla sıvı rengin doğrudan kullanılması faydalıdır , böylece her seferinde seyreltilmelerine gerek kalmaz. Kural olarak, sıvı boyalar daha az pigment içerme eğilimindedir, dolayısıyla genellikle daha uygun maliyetlidirler. Burada yüksek kaliteli renkler kullanmaya değer, aksi takdirde renk parlaklığı zarar görebilir. Daha sıvı renkleri tanıyabilirsiniz çünkü adı genellikle “sıvı” veya “sıvı” kelimesini içerir.
Yeni başlayanlar için uygun fiyatlı akrilik boya setleri
Akrilik boya işine girmek istiyorsanız ucuz akrilik boyaları da sorunsuz bir şekilde satın alabilirsiniz. Düşük fiyat segmentinde bile aslında neredeyse hiç kötü ürün kalmıyor. Özellikle büyük ölçekli tüketiciler için veya aksiyon boyama veya akrilik dökme gibi özel teknikler için ucuz akrilik boya satın almak faydalı olabilir . Bu renkler tipik olarak orta düzeyde bir tutarlılığa sahiptir ve bu nedenle yaygın olarak kullanılabilir. Spatula tekniğini kullanmak için ek boyama malzemeleri konusunda yardımcı olmanız gerekecektir. Akrilik boyamaya başlamak için bir akrilik boya seti satın almaya değer. Bu, sıklıkla ihtiyaç duyduğunuz renklere zaten sahip olduğunuz ve bunları satın alırken paradan tasarruf ettiğiniz anlamına gelir.
Çalışma Sınıfı Akrilik Boyaların Özellikleri:
- Uygun maliyetli
- Daha az pigment yoğunluğu
- Orta viskozite tutarlılığına sahip olma eğilimindedir
- Daha fazla katkı maddesi içerme eğilimindedir
- Işık haslığı kullanılan pigmentlere bağlı olarak değişir
“WOW” efekti için efekt renkleri
Özel efektler oluşturmak istiyorsanız efekt renklerini kullanabilirsiniz. Akrilik boya sektöründe bu tür efekt renklerinin etkileyici bir çeşitliliği bulunmaktadır. Metalik renklerden yanardöner renklere ve renk değiştirme efektlerine kadar geniş bir ürün yelpazesine güvenebilirsiniz.
Metalik renkler
Metalik boyaların birçok farklı rengi vardır ancak en popüler olanları altın, gümüş ve bronzdur.
İnci renkleri
İnci renkleri kuruduktan sonra sedefli bir etkiye sahiptir ve özellikle koyu bir arka plan üzerinde etkilidir.
Yanardöner/parıltılı renkler
Resimlerinizde büyüleyici parıltılı efektler yaratır.
Renk değiştirme renkleri
Bakış açısına göre renk nüanslarını değiştirirler.
Gece parıltısı renkleri/siyah ışık renkleri
Bu akrilik boyalar geceleri ve siyah ışık altında parlıyor.
Akrilik boyaların yüzeylere yapışması
Düzgün hazırlanmış, hemen hemen her yüzey akrilik ile boyamaya uygundur. Yüzeyler gözenekli, emici ise genellikle boyayı doğrudan uygulayabilirsiniz ve yapışma garanti edilir. Yüzeyler çok pürüzsüzse güvenli tarafta olmak daha iyidir. Akrilik boya özellikle ahşap , kağıt ve taşa iyi yapışır.
Pürüzsüz yüzeyler için, hemen hemen her yüzeyi akrilik boyamaya hazırlamak amacıyla aşağıdaki uygulamayı öneriyoruz:
- Yüzeyi zımpara kağıdıyla biraz zımparalayın
- Yüzeyi biraz deterjan ve suyla temizleyin ve tamamını kurulayın
- Gesso’yu yapışkan taban olarak kullanın ve bir fırçayla uygulayın
- Uygun kalınlıkta bir gesso tabakası elde etmek için 3. adımı en az bir kez daha tekrarlayın.
Bu basit hazırlıkla artık akrilik boyanın uygulanacağı yüzeyi mükemmel şekilde hazırladınız.
Farklı boyama ortamlarıyla boyama teknikleri
Daha önce öğrendiğiniz gibi farklı boyama malzemeleri kullanarak akrilik boyalarınızın özelliklerini değiştirebilir , farklı amaçlarla kullanabilirsiniz. Örneğin tutarlılık veya akış özellikleri, başka hiçbir boyama ortamıyla mümkün olmayan boyama tekniklerini mümkün kılmak için özel olarak değiştirilebilir.
- Sırlama: Sırlama sulu boya resmine dayanmaktadır. Burada boya suyla seyreltilir ve ardından birkaç şeffaf boya katmanına uygulanır. Alttaki katmanlar parlıyor ve ince geçişlerle ilginç bir renk efekti yaratıyor. Her zaman önce açık renkler, ardından koyu tonlar uygulanır.
- Yıkama: Yıkama perdahlamaya benzer, son aşamada farklı boya katmanları bir miktar su ile karıştırılır. Bu sayede son derece ince renk geçişleri elde edebilirsiniz.
- Islak üstüne ıslak: Bu tekniği mümkün kılmak için, akrilik boyaların çabuk kurumaması için boyama yüzeyini biraz nemlendirebilirsiniz. Yaş üstüne yaş tekniğiyle, daha önce boyanmış ve henüz kurumamış bir rengi boyarsınız.
- Sünger tekniği: Sünger ile çeşitli sanatsal seçenekleriniz var: Ya suyla seyreltilmiş akrilik boya kullanarak daha geniş alanları yumuşak renklerle renklendirebilirsiniz. Macunsu renklerle çalışıyorsanız köpüğün yapısından yararlanıp sünger yapılar uygulayabilirsiniz. Örneğin ağaç yapraklarını taklit etmek istiyorsanız idealdir.
- Katmanlama tekniği: Kuruma süresinin kısa olması nedeniyle, iyice kuruduktan sonra birkaç opak boya katmanını üst üste uygulayabilirsiniz.
- Spatula tekniği / impasto: Burada tercihen spatula / boya bıçağıyla kalın katmanlar halinde uyguladığınız çok macun kıvamındaki akrilik boyaları kullanırsınız. Amaç yüzey yapıları oluşturmaktır. Farklı dokular elde etmek ve boyama yüzeyine daha da büyük yapılar kazandırmak için bu macunsu renklere yapı macunları ekleyebilirsiniz.
- Alla-Prima : Burada farklı renkleri bir palet üzerinde karıştırıp, bu karışımı boya yüzeyine serbestçe boyarsınız.
- Kolaj tekniği / karışık teknik: Akrilik boya, bağlayıcı ajan sayesinde farklı malzemeleri boyama yüzeyine sabitlemek için yapıştırıcı olarak da kullanılabilir. Örneğin fotoğraflar, kağıt parçaları, çeşitli doğal malzemeler veya yaratıcılığın izin verdiği her şey birleştirilebilir.
Yaratıcı efektler için çeşitli boyama malzemeleri
Artık piyasada akrilikle boyamayı ek uygulama seçenekleriyle tamamlayan çeşitli boyama malzemeleri bulunmaktadır . Kuruduktan sonra kuruma süresini, yapısını, kıvamını ve yüzey etkilerini etkilemek için bunu kullanabilirsiniz. Burada mevcut boyama malzemelerine genel bir bakış bulacaksınız.
modelleme macunu
Modelleme macunları boyalarla karıştırılarak resimlerinize 3 boyutlu bir görünüm vermenizi sağlar. Macunu akrilik boyayla karıştırıp boyayı kalınlaştırabilirsiniz. İlginç yüzeyler oluşturmak için kum, tahta kıymıkları veya çakıl taşları gibi her türlü malzemeyi de ekleyebilirsiniz. Ekstrem yapılar oluşturmak istiyorsanız kuruduktan sonra farklı katmanları üst üste uygulayabilirsiniz.
Yapısal jel
Yapısal jellerin farklı yapılara sahip farklı versiyonları mevcuttur. Küçük cam boncuklardan çeşitli kum yapılarına, pullara veya liflere kadar çeşitli seçenekleriniz var. Yapı jelini doğrudan renklerinizle karıştırıp örneğin bir spatula veya boya bıçağıyla uygulayabilirsiniz. Yapılandırılmış bir yüzey için ayrıca yapısal jeli gesso ile karıştırıp tuval üzerinde gerçek manzaralar oluşturabilirsiniz. Bu yapılar özellikle heyecan verici görünüyor çünkü ışığın kırılmasını etkiliyorlar ve böylece parlak noktalar yaratıyorlar. Daha sonra bu yapılara metalik renklerle özel bir dokunuş verebilirsiniz. Olasılıklar sonsuzdur ve karma medya çalışmaları için de kullanılabilir.
Akrilik reçine bazlı boyama ortamı
Akrilik reçine esaslı boyama malzemeleri ile boyanın parlaklık derecesini belirleyebilirsiniz: kuruduktan sonra mattan parlağa kadar bu boyama malzemelerini dilediğiniz gibi kullanabilirsiniz. Renklerinizin şeffaflığını da etkileyebilirsiniz.
Boyama jelleri ile kıvamını ve parlaklığını isteğinize göre değiştirebilirsiniz.
Kurutma geciktirici
Bir avantaj ama aynı zamanda bir dezavantaj da hızlı kuruma süresi olabilir. Bu nedenle kuruma süresini etkilemek için kuruma geciktiriciler geliştirilmiştir. Örneğin ıslak üstüne ıslak boyama yapmak istiyorsanız bu boyama malzemeleri daha fazla zaman kazanmanıza yardımcı olacaktır. Kuruma süresini birkaç saate kadar uzatan %25’e kadar kuruma geciktirici ekleyebilirsiniz.
Dökme ortamı
Akış özelliklerini optimize etmek için dökme ortamı kullanılır. Burada kuruma da önemli ölçüde gecikir, dolayısıyla resmin kuruması birkaç gün sürebilir. Dökme ortam özellikle tüm akışkan boyama tekniklerinde kullanılır.
Akrilik dökme için akrilik boyalar
Kullanılan pigmentler ilgili rengin yoğunluğunu belirler. Ancak kullanılan bağlayıcının da etkisi vardır. Bu, farklı üreticilerin kırmızılarının farklı yoğunluğa sahip olmasını sağlar. Akrilik dökümde yoğunluk kesinlikle önemli bir faktördür . Renk yoğunluğu ne kadar yüksek olursa, boya yüzeyine batma şansı da o kadar artar. Düşük yoğunluk, renklerin yukarıya çıkma eğiliminde olduğu anlamına gelir. Bu nedenle yoğunluk renk kompozisyonunda önemli bir faktördür.
Beyaz boya için kullanılan pigmentler genellikle o kadar ağırdır ki beyaz genellikle en yoğun renktir ve buna göre boyama yüzeyine çöker . Kırmızı ile birleştiğinde kırmızı renk daha az yoğun olduğundan baskın olacaktır. Bundan faydalanabilir ve silikon yağı ile birlikte heyecan verici etkiler elde etmek için yoğun boyayı daha az yoğun olan renklerin üzerine dökebilirsiniz.
Renk kombinasyonu şu şekilde görünebilir, örneğin:
- Beyaz (yüksek yoğunluklu, opak)
- Kırmızı (orta yoğunlukta, yarı opak)
- Pembe (düşük yoğunluklu, şeffaf)
- Siyah (düşük yoğunluklu, opak)
Yoğun ve opak renkler katmanları, tabiri caizse bordür rengini, açık renkler ise hücreleri oluşturur. Dökme ortamı veya silikon yağı gibi katkı maddelerinin ek bir etkisi vardır.
Akrilik boyalar hakkında sık sorulan sorular
Akrilik boya nedir?
Akrilik boya, renk pigmentleri, bağlayıcı maddeler ve solventlerden oluşan bir boyama ortamıdır. Muhtemelen dünya çapında en popüler boyama ortamıdır ve neredeyse tüm uygulamalara uygundur.
Akrilik boyalar nelerden yapılmıştır?
Modern akrilik boyalar esas olarak renk pigmentlerinden, bağlayıcılardan (saf akrilat), sudan ve bazen dayanıklılık için solventlerden oluşur. Kullanılan bağlayıcı madde sıvı haldeyken beyazımsı, süt kıvamındadır ve ancak kuruduktan sonra gerçek rengini gösterir. Renk pigmentleri
Akrilik boyanın kuruması ne kadar sürer?
Akrilik boya çok çabuk kurur. Sıcaklığa, neme ve uygulanan tabaka kalınlığına bağlıdır. Genel bir kural olarak 2 ila 3 saatlik kuruma süresi bekleyebilirsiniz.
Akrilik boyayı kıyafetlerden nasıl çıkarırsınız?
Akrilik boya hala ıslak olduğu sürece nemli bir bezle nispeten kolay bir şekilde yıkayabilirsiniz. Daha sonra giysi mümkün olduğu kadar çabuk yıkanmalıdır. Akrilik boya kuru ise çıkarılması çok zor olacaktır. Boyanın en kötü kısmını mekanik olarak kazıdıktan sonra izopropanol veya aseton kullanmayı deneyebilirsiniz. İdeal olarak, boyama yaparken giysilerinizi korumalısınız.
Hangi akrilik boyalar tavsiye edilir?
Prensip olarak, renk pigmentleri, tutarlılık ve renk yoğunluğu açısından çok iyi kalite sundukları için sanatçının akrilik boyalarını satın almaya değer.
Akrilik boyayı su geçirmez hale nasıl getirebilirim?
Akrilik boya ıslandığında su geçirmez değildir; kuruduktan sonra otomatik olarak su geçirmez hale gelir. Bu, satın aldığınız kalite ne olursa olsun mevcut tüm ürünler için geçerlidir.
Akrilik boya nasıl inceltilir?
Akrilik boyayı seyreltmenin en kolay yolu normal sudur. Ancak akrilik boyayı seyreltme yazımızda bulabileceğiniz başka yöntemler de vardır .
Hangi akrilik boyalar tavsiye edilir?
Temel olarak renk pigmentlerinin ve bağlayıcının kalitesi çok önemlidir. Ancak kaliteli akrilik boya kullanırsanız resim yapmaktan keyif alırsınız. Yukarıda test kazananlarımızı görün.
Akrilik boya hava koşullarına dayanıklı mıdır?
Akrilik boya belirli bir süre dışarıda hava koşullarına dayanıklıdır. Ancak renk pigmentleri bir süre sonra solabilir. UV korumalı akrilik vernik, renklerin uzun süre sonra bile parlak kalmasını sağlar.