Bedlam, 17. ve 18. yüzyıllarda İngiltere’nin başkenti Londra’da bulunan bir akıl hastanesiydi. Günümüzde artık kullanılmayan hastane, o zamanlar insanların para verip akıl hastalarını izleyebildiği bir yer olarak bilinmektedir.
Hastane , 1676 yılında Kral II. Charles tarafından kurulmuştur. İlk başta St. Mary of Bethlehem’s Hospital adıyla anılan hastane, zamanla Bedlam olarak anılmaya başladı. O zamanlar İngiltere’nin en büyük akıl hastanesiydi. Bununla birlikte dünyanın dört bir yanından gelen ziyaretçilere ev sahipliği yapıyordu.
Ziyaretçiler, Bedlam’da akıl hastalarının çığlıklarını duyar, çılgınlıklarını görür ve hatta onlarla konuşabilirdi. Bu deneyim, ziyaretçiler için oldukça korkutucu ve ilginçti. Bedlam, o zamanlar akıl hastalarının tedavisi için de kullanılmıştır. Ancak, tedavi yöntemleri oldukça acımasızdı. Hastalar, zincirlenerek, dövülerek ve aç bırakılarak tedavi edilmiştir.
Hastane 19. yüzyılın ortalarında kapatılmıştır. Bugün, hastanenin yeri bir park olarak kullanılıyor. Bedlam’ın tarihi, akıl hastalarının geçmişteki kötü muamelesine bir anıt olarak duruyor.
Akıl Hastaları Bir Gösteri Nesnesi Olarak Kullanmıştır : Bedlam’ın Acımasız Tarihi
Bedlam, 17. ve 18. yüzyıllarda İngiltere’nin başkenti Londra’da bulunan bir akıl hastanesiydi. Özetlersek Günümüzde artık kullanılmayan hastane, o zamanlar insanların para verip akıl hastalarını izleyebildiği bir yer olarak bilinmektedir..
Bedlam’da akıl hastalarının gösterilmesinin birkaç nedeni vardı. Birincisi, akıl hastalığı o zamanlar iyi anlaşılmıyordu ve insanlar akıl hastalarının davranışlarını merak ediyorlardı. İkincisi, Bedlam bir eğlence mekanı olarak görülmüştür. Ve insanlar akıl hastalarını izlemekten zevk alıyordu. Üçüncüsü, Bedlam bir gelir kaynağıydı ve hastane, ziyaretçilerinden para alarak gelir elde ediyordu.
Bedlam’da akıl hastalarının gösterilmesi, günümüzde etik olarak kabul edilmemektedir. Ancak, Bedlam’ın tarihi, akıl hastalarının geçmişteki kötü muamelesine bir anıt olarak durmaktadır.
Bedlam’da akıl hastalarının gösterilmesi, aşağıdaki nedenlerle etik olarak kabul edilmemektedir:
- Akıl hastaları, kendi rızaları olmadan gösterilmiştir.
- Akıl hastaları, kötü muamele görüyordu.
- Akıl hastaları, gösteri amacıyla kullanılmıştır
- Akıl hastalarının hakları ihlal edilmiştir.
Bedlam’ın tarihi, akıl hastalarının geçmişteki kötü muamelesine bir anıt olarak durmaktadır. Bu sebeple Bu tarihi asla unutmamak ve akıl hastalarının bugün daha iyi muamele görmesini sağlamak önemlidir.