Caretta Carettalar nerede yaşar ? Türkiye, Akdeniz ve Ege kıyılarındaki birçok sahil şeridiyle ünlüdür. Bu sahil şeritlerinde deniz kaplumbağalarının üreme alanları bulunmaktadır. Korunması ve yaşamını sürdürmesi için Türkiye’de birçok Caretta caretta dostu kumsal ve sahil bulunmaktadır.
Caretta Carettalar nerede yaşar ?
İşte Türkiye’deki bazı Caretta caretta dostu sahil bölgeleri:
İztuzu Plajı – Dalyan, Muğla: İztuzu Plajı, Dalyan Nehri ile Akdeniz’in birleştiği noktada bulunan bir sahildir. Yavrularının üreme sahası olarak bilinen ve uluslararası yaşam sürelerine sahiptir. Plaj, Caretta’nın korunması için özel koruma önlemleri yönetilmektedir.
Patara Plajı – Kaş, Antalya: Patara Plajı, Türkiye’nin en uzun plajlarından biri ve Caretta caretta yavrularının üreme sahalarından biridir. Plajda kaplumbağaların yumurtalarını bıraktıkları alanlar koruma altına alınmıştır.
Çıralı Plajı – Antalya: Çıralı, doğal güzellikleri ve Caretta caretta kaplumbağalarının üreme sahalarıyla ünlü bir sahil beldesidir. Bu nedenle Plajda kaplumbağaların yumurtalarını bıraktıkları alanlar koruma altına alınmıştır.
Akyaka Plajı – Muğla: Akyaka, Muğla’nın Ula ilçesi yer alan bir sahil beldesidir. Hem doğal güzellikleri hem de caretta caretta kaplumbağalarının üreme sahalarıyla bilinir. Bu sebeple Plajda kaplumbağaların yumurtalarını bıraktıkları alanlar koruma altına alınmıştır.
Belek Plajı – Antalya: Belek, Antalya’nın turistik bir beldesidir ve Caretta caretta kaplumbağalarının üreme sahalarından biridir. Belek Plajı, kaplumbağaların korunması için gerekli önlemlerin alınması yönetilmektedir.
Bu sadece birkaç örnek olup, Türkiye’de daha birçok Caretta dostu sahil ve plaj bulunmaktadır. Bu sahillerde kaplumbağalarının korumaları için çeşitli operasyonlar yapılmakta ve bilinçlendirme operasyonları düzenlenmektedir.
Nasıl Beslenirler ?
Beslenme alışkanlıkları çoğunlukla deniz yaşamına yöneliktir. Ana besin kaynakları olarak deniz omurgasızları, balıklar, kabuklular ve deniz yosunları gibi deniz organizmalarını tercih ederler.
Genç iken öncelikle plankton ve yüzeyde bulunan küçük organizmalar gibi besinleri tüketir. Ancak büyüdükçe diyetleri değişir. Daha sonra daha büyük avlarla beslenmeye başlarlar. Deniz omurgasızları, özellikle denizanası, midye ve yengeç gibi kabuklular, beslenmesinde önemli bir rol oynar. Ayrıca balıklar da önemli bir protein kaynağı olarak Caretta caretta’ların diyetinde yer alır.
Ağırlıklı olarak etobur bir diyetle beslenir. Bazı durumlarda deniz yosunlarını da tüketirler. Deniz yosunları, besin değeri açısından zengin bir kaynak sağlar, diyetlerine çeşitlilik katar. Özet olarak, deniz organizmalarıyla beslenirler. Deniz omurgasızları, balıklar, kabuklular ve deniz yosunları besin kaynakları arasında yer alır. Beslenme alışkanlıkları, yaşla birlikte değişir. ve genç bireyler daha küçük organizmalarla beslenirken, büyüdükçe daha büyük avları tercih ederler.