Renkler her türlü tasarımda etkili bir araç olabilir. Doğru renkleri seçmek mesajınızı izleyiciye iletebilir. Özellikle farklı tonlara sahip, farklı sakinleştirici veya uyarıcı duygular uyandırabilen renkli renklere aşinayız. Ancak tonu olmayan ve aynı derecede etkili olan akromatik renkleri de kullanabilirsiniz. Akromatik renklere daha aşina olmak için aşağıyı okuyarak konu hakkında daha fazla bilgi edinin.
Akromatik renkler nelerdir?
Renklere ilişkin temel bir anlayışa sahip olmak için renk teorisinin temellerini öğrenmelisiniz. Bu, daha etkili tasarımlar oluşturmanıza yardımcı olacaktır. Renk teorisinin temelleri, tümü bir renk modeli veya renk tekerleği kullanılarak temsil edilen birincil, ikincil ve üçüncül renkleri içeren renkleri anlamayı içerir. Ayrıca renklerle uğraşırken anlamanız gereken, aşağıdakilerden bazıları da dahil olmak üzere çeşitli terimler vardır.
- Ton : Bu görebildiğimiz tüm renkleri ifade eder; örneğin mavi veya kırmızı.
- Doygunluk : Renk parlaklığından bağımsız olarak bir renk tonunun saflığı veya ne kadar yoğun göründüğü.
- Değer veya açıklık : Bir rengin değeri, tonun ne kadar koyu veya açık olduğunu gösterir.
- Tonlar ve Tonlar : Gölge yalnızca siyah eklenmiş saf bir renktir; renk tonu ise yalnızca beyaz eklenmiş saf renktir.
- Ton : Rengi daha az parlak ve daha donuk hale getiren, grinin eklendiği saf bir renk tonu.
- Kroma : Bir rengin parlaklığına göre belirlenen yoğunluğu.
Akromatik ve kromatik renklere bir göz atalım. Hem kromatik hem de akromatik renkler, bir tasarımda belirli görünümler oluşturmak için kullanılabilen bir renk grubudur. Bunları birbirinden ayıran temel özellik doygunluktur. Yüksek doygunluk, yoğun ve canlı bir renk oluştururken, sıfır doygunluğun rengi yoktur ve kromatik mi yoksa akromatik mi olduğunu belirler. Akromatik bir “renk” hiçbir renk tonu içermez ve nötr olarak kabul edilir. Bunlar siyah, beyaz ve akromatik griyi içerir.
En düşük renk tonu oranı, kromatik renk olarak sınıflandırmak için yeterlidir. Kromatik renkler daha parlak olma eğilimindedir ve örneğin yeşil veya kırmızı gibi hakim olan belirli bir renk dalga boyunu içerir.
Tam doygunluğa sahip saf renkler olarak da tanımlanabilirler. Akromatik renkler baskın bir renk tonu içermez ve beyaz gibi tüm dalga boylarını içerebilir. Yani akromatik renkler renk tonu ve doygunluk içermez ancak tıpkı kromatik renkler gibi belli bir parlaklığa sahiptirler. Aşağıda akromatik ve kromatik renkleri ve temel farklılıkları bulacaksınız.
Özellikler | Akromatik renkler | Kromatik renkler |
hacim | Baskın renk yok | Baskın bir renk tonu içerir |
doyma | Sıfır | Alçaktan yükseğe |
Renkler | Gri, beyaz ve siyah | Tüm birincil, ikincil ve üçüncül renkler |
Değer veya parlaklık | Koyu ve açık çeşitleri vardır | Koyu ve açık çeşitleri vardır |
Munsell renk sistemi
Hepimiz geleneksel renk tekerleğini biliyoruz, ancak başka birçok renk modeli de var. Geleneksel renk sistemi de beyaz, siyah ve gri gibi nötr renkleri temsil etmemektedir . Ancak daha kapsamlı bir renk modeli olan ve 20. yüzyılda sanatçı ve bilim adamı olan Albert Munsell tarafından geliştirilen Munsell renk sistemi vardır . Renklerin açıklamalarının yetersiz ve belirsiz olduğunu buldu. Bu yüzden renkleri daha doğru bir şekilde temsil eden üç boyutlu bir “renk tekerleği” geliştirdi.
Tüm renklerin sahip olduğu üç özellik vardır: renk tonu, parlaklık veya değer ve doygunluk veya kroma. Bu özellikler üç boyutlu “renk tekerleğinde” tasvir edilmiştir.
Bir rengin değeri, altta siyahtan başlayıp grilere kadar uzanan ve üstte beyazla biten dikey bir eksende görülebilir. Chroma, merkezdeki gri veya nötrden dış kenarlardaki tonlara kadar dikey eksen etrafında dışa doğru bir ölçekte uzanır.
Bu sistemde yeşil, sarı, kırmızı, mavi ve mor olmak üzere beş ana renk vardır. Ayrıca yeşil-sarı, sarı-kırmızı, mor-mavi ve mavi-yeşil olmak üzere beş ikincil veya ara ton vardır. Her renk tonu, sıfır veya saf siyahtan başlayarak saf beyaza (10) kadar olan değeri içeren 10 seviyeye bölünmüştür. Kroma da sıfırdan veya griden başlar ve merkezden uzağa doğru uzanır. Dolayısıyla renk adı veya renk açıklaması, yalnızca “koyu yeşil” yerine renk tonunu, değerini ve rengini içerir .
Akromatik renk türleri
Üç ana akromatik renk türü vardır: siyah, beyaz ve akromatik gri veya gri tonlama oluşturan bu renklerin karışımı. Tüm akromatik renkler gibi siyahın da rengi yoktur ve ışığın tüm dalga boylarını emer. Beyaz, görünür tüm dalga boylarını birleştirir ve yansıtır, bu nedenle tüm renkleri içermesine rağmen yine de renksiz olarak algılanır. Her iki “renk” de gölgeler ve tonlar oluşturmak için kullanılabilir ve genellikle nötr olarak adlandırılır.
Ama bu ışıkla ilgili, eğer pigmentlerden bahsediyorsanız, bazı insanlar siyah ve beyazın “renk” olarak adlandırılabileceğini, çünkü bunların elle tutulabilir ve bizim kendi algımızla ilgili olduğunu söyleyebilir.
Beyaz ve siyah arasındaki kontrast, tüm renk kombinasyonlarının en büyüğüdür ve tasarımlarda cesur ve dramatik bir görünüm yaratır. Üçüncü akromatik renk türü gri tonlamalıdır. Gri, siyah ve beyazın bir karışımıdır ve siyah ile beyaz arasındaki, renk tonu veya doygunluk içermeyen tüm gri tonlarını içerir.
Nötrlere yakın
Teknik açıdan bakıldığında bunlar akromatik renkler değil, daha ziyade bir ana rengin nötr bir renkle birleştirilmesiyle oluşturulurlar. Nötr’e yakın rengin rengi yok gibi görünüyor, ancak altta yatan bir renk tonu veya alt tonun bir ipucu var. Bir örnek: Gri, gri ve bejin birleşimidir; burada bej, grimsi sarı bir renktir.
Ten rengi, krem, fildişi ve yumurta kabuğu gibi diğer birkaç rengin de nötre yakın olduğu kabul edilir.
Kahverengi aynı zamanda nötr bir renk olarak kabul edilir. Bununla birlikte kahverenginin, sarı, kırmızı veya turuncunun çeşitli tonlarını içerebilen belirli bir tonu vardır; bu, onun akromatik bir renk olmadığı anlamına gelir. Kahverengi, saf renklerden oluşan geleneksel renk çemberinde bulunmaz, bu nedenle nötr renk olarak sınıflandırılır. Ancak beyaz, gri ve kahverenginin diğer tüm renklerle birlikte kullanılmasına izin veren başka renk çarkları da vardır.
Akromatik renklerin psikolojik ve sembolik anlamı
Renk bir algılama meselesi olarak tanımlanabileceğinden, akromatik olanlar da dahil olmak üzere tüm renklerin, zihni ve duyguları etkileyebilecek anlam ve çağrışımları olabilir. Elbette ki çağrışımlar kültür ve kişisel tercihler gibi birçok faktöre bağlıdır. Kromatik renkler sıcaklık veya serinlik hissi verir ve değişen derecelerde doygunluğa sahiptir. Kırmızı gibi sıcak renkler genellikle uyarıcı ve çarpıcı olarak algılanırken , mavi gibi soğuk renkler sakinlik hissi verir.
Akromatik renkler, herhangi bir renk tonu veya doygunluk içermeseler bile sembolik anlamlara da sahiptirler.
Siyahın Anlamı
Çoğu durumda siyah, gücün, gizemin, formalitenin ve zarafetin rengi olarak görülür. Siyah giyen bir etkinliğe davet edildiyseniz zarafet ve zenginliğin bu olayın bir parçası olduğunu bilirsiniz. Siyahın formalitesi aynı zamanda koruma ve güvenlik duygusu da taşır. Onlara boşuna “siyahlı adamlar” denmiyor.
Siyah farklı ülkelerde farklı görülüyor.
Örneğin Çin’de gençliğin ve gücün rengidir. Japonya gibi diğer ülkelerde siyah, gizem dolu, kadınsı bir renk olarak bile kabul ediliyor. Birçok Batı kültüründe siyah aynı zamanda ölümü, korkuyu ve kötülüğü de simgeler. Siyahın aşırı kullanımı soğuk, tehditkar ve depresif bir his yaratabilir.
beyazın anlamı
Beyaz genellikle temizlik, saflık, huzur, masumiyet ve mükemmellik ile ilişkilendirilir. Aynı zamanda umudun ve zihnin berraklığının sembolüdür ve açık fikirlilik ile ilişkilendirilir. Ancak bazı ülkelerde beyazların şanssız olduğu düşünülür ve ölüm ve talihsizlikle ilişkilendirilebilir. Batı kültürlerinde aşırı kullanıldığında soğuk, kısır ve sıkıcı görünebilir.
Grinin anlamı
Akromatik gri genellikle pratik, güvenilir ve kontrollü olarak görülür. Bununla birlikte gri, aynı zamanda duygu eksikliği, üzüntü ve karamsarlıkla da ilişkilendirilen oldukça muhafazakar veya mütevazı bir renktir. Olumlu tarafı, grinin sakinleştirici, dengeleyici ve rahatlatıcı bir etkisi de olabilir.
Akromatik renklerle pratik uygulamalar
Akromatik renk şemasının birçok kullanımı vardır ve basit ve dengeli bir görünüm yaratır. Tek renkli renk kombinasyonu olarak da görülebilecek basit kombinasyon, kontrast ve derinlik oluşturmaya yardımcı olur.
İç tasarımda akromatik renkler
Siyah ve beyaz renk kombinasyonu iç tasarımda, özellikle banyo ve mutfaklarda oldukça popülerdir. Akromatik renk şeması basit ama zariftir ve temiz ve düzenli bir görünüm yaratır. Akromatik renklerle birleştirildiğinde hoş bir kontrast ve odak noktası oluşturan renk vurgularını kolayca ekleyebilirsiniz. Örneğin, gri ve beyaz bir yaşam alanını nötr bir arka plan olarak düşünün, ancak mobilyada vurgu rengi olarak yumuşak şeftali kullanın. Ayrıca yastık, çiçek veya resim gibi aksesuarlarla da renk vurguları ekleyebilirsiniz.
Bazı gri renklerin alt tonları olabileceğini unutmayın , bu nedenle nötr renklerinizi seçerken bunu aklınızda bulundurun.
Grafik tasarımlarda akromatik renkler
Logolar, web siteleri ve diğer markalama fikirleri söz konusu olduğunda akromatik bir renk şeması, onu ne için kullanmak istediğinize bağlı olarak farklı faydalar sunabilir. Nötr renkler, web siteleri ve ürünlerdeki mesajların okunabilirliğini artırmaya yardımcı olabilir. Beyaz üzerine siyah kullanmak en iyi kontrastı oluşturur, böylece mesajın okunması ve tanınması kolaydır.
Akromatik renkler hem lüksü hem de sadeliği ifade eder, bu nedenle genellikle yüksek kaliteli ürünler için kullanılırlar.
Fotoğrafçılıkta akromatik renkler
Akromatik veya siyah beyaz fotoğraflar, bir fotoğrafın ana konusunu veya fikrini vurguladığı için oldukça popülerdir. Bir fotoğrafçı renk kullanmadığında kontrasta, şekle ve ışığa daha çok odaklanır, bu da kompozisyonu geliştirir. Siyah beyaz fotoğraflar da belirli duyguları uyandırır ve fotoğrafa daha fazla dramatiklik katabilir. Bazen siyah beyaz bir fotoğrafla, renkli bir fotoğrafa göre daha fazla ruh hali ve atmosfer yansıtabilirsiniz.
Amaç, bir fotoğraftaki siyah beyaz kontrastı gösteren yüksek kontrastlı görüntüler bulmaktır. Farklı doku veya desenlerin kullanılması da ilginç bir kontrast yaratabilir.
Modada akromatik renkler
Siyah, beyaz ve grinin hepsi belli bir zarafet yayan zamansız renklerdir. Siyah bir smokin veya elbise asla değişmeyen bir şeydir ve resmi ve profesyonel kıyafetler için popüler bir seçim olmaya devam etmektedir. Elbette akromatik bir renk seçip seçmemeniz kişisel tercih meselesidir. Akromatik renkler de çok yönlü olabilir. Sade ve şık tutabilir ya da renk ve desen patlamalarıyla dikkatleri üzerinize çekebilirsiniz.
Akromatik renkler, diğer tüm renk ve kıyafet tarzlarıyla iyi uyum sağladığından kombinlenmesi kolaydır.
Akromatik renklerin sıkıcı ve sınırlı olduğunu düşünebilirsiniz ancak bu renkler aslında çok yönlüdür. Belirli duyguları uyandırmak için bunları birleştirerek kolayca dramatik bir etki yaratabilirsiniz. Daha etkili bir tasarım oluşturmak için bunları diğer tüm parlak renklerle de kolayca birleştirebilirsiniz. Akromatik renkleri nasıl kullanmayı seçerseniz seçin, bunların benzersiz bir şey yaratacağından emin olabilirsiniz.